New York állam beperelte a PepsiCo-t műanyagszennyezés miatt
2023.11.27

A PepsiCo-t beperelte New York állam a Buffalo folyó mentén található műanyagszennyezés miatt, amely állítólag szennyezi a vizet és károsítja az élővilágot.

Letitia James főállamügyész indította a pert, amely szerint a PepsiCo jelentős közkárokat okoz Buffalóban, nem figyelmeztette ugyanis a fogyasztókat az egyszer használatos műanyag csomagolások lehetséges egészségügyi és környezeti kockázataira, és félrevezeti a fogyasztókat és a közvéleményt a műanyagszennyezés elleni küzdelemre tett erőfeszítéseiről.

"Egyetlen vállalat sem túl nagy ahhoz, hogy biztosítsa, hogy termékei ne károsítsák a környezetünket és a közegészségügyet. Minden New York-i lakosnak alapvető joga van a tiszta vízhez, a PepsiCo felelőtlen csomagolása és marketingje azonban veszélyezteti Buffalo vízellátását, környezetét és közegészségét" - mondta a főügyész.

A New York-i székhellyel rendelkező PepsiCo a felelőse a Buffalo folyó és mellékfolyói mentén 13 helyszínen összegyűjtött hulladékért. A begyűjtött, azonosítható márkával ellátott 1 916 darab műanyag szemét több, mint 17%-át a PepsiCo gyártotta. A PepsiCo műanyag csomagolása messze meghaladta az azonosítható műanyaghulladék bármely más forrását a folyó mentén.

A bíroság azt állítja, hogy a PepsiCo jelentősen hozzájárult és továbbra is hozzájárul a Buffalo városában élő közösséget és a környezetet károsító közveszélyes állapot fennállásához. A PepsiCo emellett félrevezette a közvéleményt a műanyag újrahasznosításának hatékonyságával és a műanyagszennyezés elleni küzdelemre tett erőfeszítéseivel kapcsolatban. A PepsiCo nyilatkozatai például megtévesztették a fogyasztókat és a közvéleményt azzal, hogy azt a benyomást keltették, hogy a vállalat jelentős előrelépést tett a nem újrahasznosított (új) műanyag csomagolásában való használatának csökkentése terén, holott ilyen előrelépés nem történt. Éppen ellenkezőleg, az elmúlt négy évben a PepsiCo új műanyag felhasználása évről évre csak nőtt. Csak 2022-ben 11%-kal nőtt az új műanyag felhasználása a műanyag csomagolásban, ismerte be a PepsiCo.

A Coca-Colát, a Danone-t és a Nestle-t nemrégiben azzal vádolták, hogy műanyag palackjaikkal kapcsolatban zöldre mosott (greenwashing) állításokat tettek.