Az EU műholdak segítségével követi nyomon az éghajlatváltozás okozta erdőtüzeket és az illegális fakitermelést
2023.11.30

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) partnerséget kötött annak érdekében, hogy műholdak segítségével kezeljék az Európai Unió (EU) erdeiben az éghajlati válsággal kapcsolatos veszélyeket és az illegális fakitermelést.

A bizottság új törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében az EU a Copernicus Sentinel műholdak segítségével gyűjtene erdőadatokat annak érdekében, hogy az olyan fenyegetésekkel, mint a fakitermelés és az éghajlatváltozás által súlyosbított erdőtüzek, lépést tudjon tartani - jelentette a Reuters.

"Ahogy a világ vezetői az éghajlatváltozás elleni fellépés sürgősségével küzdenek, az űrtechnológia és az adatok szerepe egyre kritikusabbá válik" - áll az ESA sajtóközleményében. "A cselekvőképes információkhoz való hozzáférés alapvető fontosságú az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a tudásalapú szakpolitikák és kezdeményezések támogatásában és azok végrehajtásában, valamint annak biztosításában, hogy mindez egyensúlyban legyen a fenntartható gazdasági fejlődéssel és a társadalmi előnyökkel"."

Az uniós tagországok kötelesek lennének a helyszíni tendenciákat is mérni, beleértve a fák mennyiségét és az ősi erdők elhelyezkedését.

"Látnunk kell a tendenciákat, jobban előre kell jeleznünk, tudnunk kell, hogyan reagálnak az éghajlatváltozásra" - mondta Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa a Reutersnek. "Jelenleg nincsenek átfogó nyomonkövetési követelmények, amelyek komplex adnának erdeink állapotáról."

Brüsszel szerint az uniós tagállamok által szolgáltatott adatok jelenleg hosszú késéssel és hiányosságokkal rendelkeznek, ami akadályozza az éghajlati veszélyekre való felkészülést.

Az EU-ban a szélsőséges hőség és a szárazság megnövelte a pusztító erdőtüzek kockázatát. Az adatok szerint tavaly több, mint kétmillió hektárnyi terület veszett oda erdőtüzek miatt - jelentette a Reuters.

Sinkevicius szerint az új műholdas adatok segítenek majd nyomon követni a határokon átnyúló illegális fakitermelést és más veszélyeket.

Az európai erdők alapvető fontosságúak a szén-dioxid tárolása és a nemzetek klímacéljainak elérése szempontjából, valamint az árvízvédelem szempontjából.

Tavaly az európai erdőtüzek által érintett területek 43 százaléka a Natura 2000 védett területek hálózatában volt, amely számos élőhelyet és veszélyeztetett fajt foglal magában - jelentette az Euronews Green.

A Fern nevű uniós erdővédelmi csoport szerint az új törvény "potenciálisan aranyat érő lehetőség", de hozzátette, hogy az uniós országoknak is meg kellene követelniük, hogy tegyenek lépéseket az erdők egészségének javítására - jelentette a Reuters.

"Az űr, és különösen a földmegfigyelés egyedülálló perspektívát kínál az emberiség előtt álló éghajlati kihívások kezelésére" - mondta Kurt Vandenberghe, az Európai Bizottság éghajlat-politikai főigazgatója a sajtóközleményben. "Az űrtechnológiák kulcsfontosságúak ahhoz, hogy 2050-re elérjük az éghajlat-semlegességet és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet. Közös kezdeményezésünk révén elkötelezettek vagyunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemre szánt űralapú megoldások fejlesztésének és szélesebb körű megvalósításának lehetőségeinek feltárása és fokozása mellett."