KSH: 3,9 százalékra emelkedett a harmadik negyedévi GDP-adat
2017.12.05
Elsõsorban a piaci szolgáltatások vártnál kedvezõbb teljesítményére hivatkozva második olvasatában 0,3 százalékponttal 3,9 százalékosra emelte a bruttó hazai termék harmadik negyedévi növekedési adatát kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a november 14-én közölt elsõ becsléshez képest. (MTI)

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az elõzõ év azonos negyedévéhez mérten 4,1, az elõzõ negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nõtt. Az idei elsõ három negyedévben a GDP volumene 3,8 százalékkal nõtt az egy évvel korábbihoz képest.

Július-szeptemberben az ipar és a szolgáltatások hozzáadott értékének növekedési üteme felgyorsult az elõzõ negyedévhez mérten. Az ipar teljesítménye a második negyedévi 2,9 százalék után 3,7, százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, ezen belül a feldolgozóipar növekedése 3,7 százalékosról 4,9 százalékra emelkedett. A szolgáltatások hozzáadott értéke az elõzõ negyedévi 2,9 százalékos emelkedése 3,8 százalékosra nõtt. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 6,8 százalékkal emelkedett. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 4,7 százalékkal nõtt. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 0,6 százalékkal nagyobb lett, ugyanis a hitel- és betétállomány bõvülése miatt a díjak és jutalékok emelkedtek. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,5 százalékkal csökkent.
Az építõipar teljesítménye 28,3 százalékkal emelkedett. 

A mezõgazdaság hozzáadott értéke 11,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest. Termelési oldalról a GDP harmadik negyedévi 3,9 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,0, az ipar 0,8 és az építõipar 1,0 százalékponttal járult hozzá, a mezõgazdaság 0,6 százalékponttal csökkentette a GDP növekedési ütemét. Felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,8 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevõi között a legnagyobb arányt képviselõ háztartások fogyasztási kiadása 4,7 százalékkal emelkedett. A kiadási csoportok közül átlagot meghaladóan emelkedtek a vásárlások a lakberendezés, lakásfelszerelés, az élelmiszerek, a vendéglátás, szálláshelyszolgáltatás, valamint az egyéb szolgáltatások terén.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás, azaz a beruházások 20,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a készletek változását is magába foglaló bruttó felhalmozás 19,0 százalékkal nõtt. Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmében 686 milliárd forint aktívum keletkezett, az export 4,5 százalékkal az import 9,3 százalékkal nõtt. Az áruforgalomban a kivitel 5,3, a behozatal 9,9 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások külkereskedelmében - az idegenforgalmat is beleértve - az export 2,0, az import 6,4 százalékkal nõtt az egy évvel korábbihoz képest. Felhasználási oldalon a háztartások vásárolt fogyasztása 2,1, a beruházások 4,3 százalékponttal járultak hozzá növekedéshez, míg a nettó export 3,2 százalékponttal csökkentette a gazdaság teljesítményét.