Kedvezményt kapnak a brit Teslások a biztosítási díjból
2017.12.05
A legnagyobb brit gépjármûbiztosító, a Direct Line 5 százalékos kedvezményt ad Teslát használó ügyfeleinek, ha azok aktiválják autójuk önvezetõ funkcióját.

A biztosító nem titkoltan arra számít, hogy a funkció használatának ösztönzésével csökkentheti a balesetek számát. A Direct Line elismeri, nem tudja egyelõre statisztikailag bizonyítani, hogy az önvezetõ funkció valóban ezt eredményezné, de a kedvezmény egyik célja éppen az, hogy a rendszer használatának hatásairól adatokat gyûjtsenek. 

"Jelenleg a sofõr teljes kontrollt élvez, még az önvezetõ funkcióval együtt is, ugyanakkor ez páratlan lehetõség a Direct Line számára hogy tanuljon és felkészüljön a jövõre" - nyilatkozta Dan Freedman a Direct Line termékfejlesztési vezetõje.

A Tesla önvezetõ funkciója nem jelent teljes autonómiát, olyan kiegészítõ automatizmusokat foglal magába, mint a sebbesség forgalmi körülményekhez történõ igazítása, az automatikus sávváltás vagy az automata parkolás, vagy garázsból történõ kiállás. Bevezetése óta a Tesla modelljeinek baleseti gyakorisága 40 százalékot esett, de ezt a biztosítási díjak egyelõre sehol sem tükrözik. Jelenleg mintegy 4500 Tesla rója Nagy Britannia útjait.