Tipikusan õk kötnek nyugdíjbiztosítást
2017.12.06
Év végi rohamra számítanak a biztosítók, mint több társaság is megállapította: a nyugdíjbiztosítást kötõ ügyfelek száma évrõl-évre nõ. A tavalyi adatok bíztatóak, 2016 decemberében ugyanis az egyik kimutatás szerint 88 százalékkal magasabb volt a nyugdíjbiztosítást kötõk száma, mint egy átlagos hónapban. (azenpenzem.hu)

Az idén decemberben is a szerzõdéskötések és a nyugdíjcélú eseti díjak növekedésére számít a CIG Pannónia. Az Union statisztikái szerint 2016 decemberében 88 százalékkal magasabb volt a nyugdíjbiztosítást kötõk száma, mint egy átlagos hónapban. A biztosító úgy látja, hogy az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma 2017 végére elérheti a 250 ezres szintet, ami az elõzõ évhez képest egyharmados növekedés. 

A CIG Pannónia saját adatai alapján feltérképezte, hogy tipikusan kik veszik igénybe a nyugdíjbiztosítást. Mint megállapították: szerzõdést átlagosan 45 éves korban kötnek. Õk átlagosan 20 év alatt tervezik összegyûjteni megtakarításukat – a legtöbben 65 éves korukra szeretnének rendelkezni a tervezett összeggel. A biztosító ügyfelei által befizetett havidíj összege átlagosan 25 ezer forint. Ötödük jár a húszas vagy harmincas éveiben. A társaság adatbázisában a legfiatalabb szerzõdõ 18, a legidõsebb pedig 64 éves.

A statisztikák szerint – állapította meg az Union – a nyugdíjbiztosítások átlagos éves díja 220 ezer forint közelében jár, ami évi 44 ezer forint adójóváírásra jogosít. A nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezmény maximális igénybevételéhez (ez évi 130 ezer forintot jelent) éves szinten 650 ezer forintos díjat, vagyis havonta átlagosan 54 ezer forintot kell fizetni. Ezt a mértéket a statisztikák szerint azonban alig néhány százaléknyian érik el.