Mészáros Lõrinc viheti a CIG Pannónia negyedét
2017.12.12
Ahogy azt már reggel óta sejteni lehetett, a Mészáros Lõrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. 350 forintos részvényárfolyamon, 8,2 milliárd forintos tõkeemeléssel 24,85 százalékos tulajdont szerezhet a CIG Pannóniában. A tranzakciók lezárásához a CIG Pannónia januári közgyûlésének jóváhagyása mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti eljárása is szükséges.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Igazgatósága rendkívüli közgyûlést hívott össze mai ülésén. A közgyûlés napirendi pontjai szerint három kérdésben döntenek a Társaság tulajdonosai: zártkörû részvénykibocsátás keretében megemelik a társaság alaptõkéjét, mely részvényeket 8,2 milliárd forint összegben, 350 Ft/részvény áron a Konzum Befektetési és Vagyonkezelõ Nyrt. jegyzi le, módosítják a Társaság alapszabályát az alaptõke emeléshez kapcsolódóan, továbbá döntenek arról, hogy a CIG Pannónia 1 368 851 darab Konzum részvényt vásárol 3000 Ft/részvény áron.

A CIG Pannónia a 2014-es stratégiaváltást követõen megerõsítette piaci pozícióit, olyannyira, hogy 2016 év végén felvásárolta a bajor tulajdonostól a VKB vagyon- és életbiztosítóját, amelyeket az idén sikeresen be is olvasztott a CIG Pannónia biztosítókba. A Társaság lendületes évet tudhat maga mögött 2017-ben: részvényei teljesítménye alapján elnyerte a Budapesti Értéktõzsde „Az Év Részvénypiaci Befektetési Sztorija” címét, majd „Az Év Biztosítójának” választotta a MoneyMoon. A nem-élet üzletágával öt országban jelen lévõ CIG Pannónia nemrégiben együttmûködési keret-megállapodást írt alá a China Re kínai viszontbiztosítóval a magyarországi kínai vállalatok kiszolgálásának fejlesztésérõl. Ez a dinamikus fejlõdés a Társaság részvényeinek árfolyamára is rendkívül kedvezõ hatást gyakorolt.

Az elmúlt évek eredményeire építve, a Konzum Nyrt.-vel történõ tervezett kölcsönös tulajdonszerzés révén kialakuló stratégiai partnerséggel a CIG Pannónia két célt szeretne elérni. Egyrészt a tõkeemelés révén további akvizíciókhoz szerez friss forrást, másrészt értékesítési potenciáljának bõvítését kívánja megalapozni további disztribúciós csatornák elérésével.


A rendkívüli közgyûlést a Társaság 2018. január 19-én tartja. Ezt követi a felügyeleti engedélyeztetés.