Öregszik a lakosság, bedõl a kínai nyugdíjrendszer
2017.12.13
Tizenhárom regionális nyugdíjalapnak illetve adminisztratív szervezetnek csak annyi tartaléka maradt, hogy legjobb esetben is csak egy évig képes folyósítani a nyugdíjasok járandóságát.

A legnagyobb tõkével a Guangdong tartományi alap rendelkezik, de ez a jelzõ is relatív, számokban kifejezve ugyanis alig 55,7 hónapra elég pénzrõl lehet beszélni a Beijing News napilap riportja szerint. Az érintett tartományok közül Guangxi, Jiangxi, Hainan, Belsõ-Mongólia, Hubei, Shaanxi, Tianjin, Hebei, Liaoning, Jilin, Qinghai, Heilongjiang és a Xinjiang Production and Construction Corps nyugdíjalapjai kevesebb, mint egy évre elegendõ tartalékkal rendelkeznek. A legrosszabb helyzetben pillanatnyilag Heilongjiang tartomány van, ami 23 milliárd jenes (934 milliárd forint) deficitet mondhat magáénak.

Az ok az elõregedõ társadalom, jelenleg 230 millió hatvan év feleltti lakosa van Kínának, az Emberi Erõforrás és Társadalombiztonsági Minisztérium jelentése szerint pedig 2050-re egy nyugdíjasra már alig 1,3 aktív dolgozó jut majd.