Új utakra léphetnek a lakásépítõk
2017.12.15
Továbbra meredek emelkedõn van az építõipar: októberben 38,1 százalékkal nõtt a termelés. A lakásépítéseknek köszönhetõen kiugró az épületépítési kedv, 27,3 százalékos volt a bõvülés ebben a szegmensben. Az ágazat új utakra léphet, a hatékonyság javításával harcolhat a munkaerõhiány és a közeledõ áfaemelés ellen.

Újabb masszív pluszt ért el a magyar építõipar. Az októberi adatok szerint az ágazat termelése 38,1 százalékkal növekedett az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

A szektoron belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 27,3 százalékos volt a növekedés. Az egyéb építményeknél pedig 51,7 százalékos emelkedés történt októberben. Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje az adatokat értékelve azt mondta, továbbra is az alacsony bázis és a kiugró építkezési kedv hajtja az ágazatot. “A friss adatokból egyértelmûen látszik, hogy az épületépítéseknél elért növekedésben fontos szerepet játszanak a lakásépítések. Ráadásul már látható annak a hatása is, hogy a válság óta 2017-ben indult a legtöbb kereskedelmi és irodafejlesztés” - fogalmazott a szakember.

Új utakra léphet a szektor

A kedvezõ adatokat produkáló ágazat helyzetén javíthat az is, hogy 20 milliárd forintos pályázati forrás nyílik meg az ágazat szereplõi számára, ebbõl pedig technológiai fejlesztéseket és kapacitásbõvítést hajthatnak végre. Balogh László szerint ez megoldás azt is jelenti, hogy új utakra lép a munkaerõhiánnyal sújtott szektor, amelyen belül a lakásépítési szegmens egyre közelebb kerül a 2019 végéhez, akkor jár le ugyanis az ezekre vonatkozó kedvezményes 5 százalékos áfakulcs. “A támogatás egy eszköz lehet ahhoz, hogy ezeket a problémákat enyhítse, mivel a korszerûbb technológiák segítségével növekedhet a piaci szereplõk hatékonysága és termelékenysége. Hatékonyabb mûködéssel pedig ugyanakkora kapacitással több építési megbízást lehet teljesíteni” - tette hozzá.

Jelentõs kereslet, jó kilátások

Az adatokból egyébként az is látszik, hogy az kereslet adott. Az építõipar rendelésállománya október végén 113,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyéb építményeknél 156,7 százalékkal, a lakásépítéseket magukban foglaló épületépítéseknél pedig 39,3 százalékkal volt magasabb az október végi rendelésállomány az egy évvel korábbinál.