Az éghajlattal összefüggő halálesetek száma Afrikában hangsúlyozza a COP28-cselekvés sürgősségét
2023.12.14

Az African Risk Capacity Limited (ARC) szerint 2023-ban Afrikában 15 700 ember vesztette életét szélsőséges időjárási katasztrófák miatt, míg további 34 millióan szenvedtek súlyos balesetet ugyanezen okokból, ami rávilágít arra, hogy a COP28-on (Egyesült Nemzetek Szervezetének 28. éghajlat-változási konferenciája) sürgős cselekvésre van szükség.

Az ARC egy nemrégiben kiadott jelentésében megállapította, hogy 2023 az "éghajlati vérengzés" éve volt Afrikában, hozzátéve, hogy ezek a pusztító statisztikák példátlan mértékű emberi vészhelyzetet jelentenek.

Csak Líbiában több mint 11 300 ember halt meg szeptemberben, amikor a Daniel vihar miatt két gát is kiöntött a tengerparti Derna városában.

Az ARC egy kutatásra hivatkozva azt állította, hogy az éghajlatváltozás a felelős azért, hogy a szélsőséges időjárási esemény valószínűsége és intenzitása akár 50%-kal is megnövekedett. A kontinensen 2023-ban további 20 árvízkatasztrófa történt, amelyek számos országot érintettek.

Az ARC jelentése kiemelte a trópusi ciklonok gyakoriságát is, amelyek állítólag riasztó rendszerességgel fordulnak elő. Eközben Afrika egy részét tartós aszály sújtja, amely több mint 29 millió embert érint.

"Az egy év alatt Afrikában bekövetkezett több szélsőséges időjárási esemény pusztító hatása komor emlékeztetőül szolgál az éghajlatváltozás következményeire" - mondta az ARC.

A cég így folytatta: "Ennek a kontinensnyi válságnak katalizátornak kell lennie egy olyan átalakító éghajlat-változási menetrendhez, amely a sebezhető csoportokat helyezi előtérbe, és a COP28 lehetőséget kínál arra, hogy a cselekvőképes és eredményorientált stratégiák kerüljenek a középpontba.

"Eljött az idő, hogy a jövőképen és a küldetésen túlmenően aktívan alakítsunk egy olyan jövőt, ahol a szélsőséges időjárás nem diktálja Afrika sorsát" – tette hozzá az ARC.