Az Egyesült Királyság árvízvédelme nem elég az éghajlatváltozás kihívásaihoz
2023.12.15

A Moody's RMS és a Flood Re új tanulmánya szerint az Egyesült Királyság árvízvédelmi rendszere csak korlátozott védelmet nyújt az éghajlatváltozás várható hatásaival szemben. A jelentés szerint az árvízvédelembe történő beruházás ugyan hatékonyan csökkentheti az éghajlatváltozás okozta további veszteségeket, de egy bizonyos szint felett az ilyen beruházások megtérülése csökken, ha nem születnek az ingatlanok árvízvédelmi ellenálló képességét javító intézkedések és a felszíni vizek kezelését célzó stratégiák.

A kutatás a jövőbeni árvizekre összpontosít két nagy, súlyos árvízveszélynek kitett agglomerációban: York, ahol sűrű a népesség és erős a védekezés; és Pontypridd, ahol kisebb a népesség és alacsonyabb a védekezés színvonala. A kutatás feltárja mindkét terület sebezhetőségét a meglévő védművek áttörésével szemben 2040-ig - a Flood Re várhatóan az Egyesült Királyság biztosítási piacáról való kilépését követő évben -, valamint a jövőbeli események várható költségnövekedését.

A tanulmány egy súlyos árvízi forgatókönyvet vizsgált a York-i és Pontypridd-i lakóingatlanokra vonatkozóan a Moody's RMS iparági kitettségi adatbázisának felhasználásával az Egyesült Királyság belvízi árvíz HD modelljéhez, kombinálva az Egyesült Királyság belvízi árvíz HD éghajlatváltozási modelljével.

Az eredmények megerősítik, hogy az éghajlatváltozás a vizsgálati időszak alatt a meglévő védelmi szabványokat aláássa, és mind York, mind Pontypridd esetében a veszteségek jelentős növekedését eredményezi. A sűrűn lakott, de magas szintű árvízvédelemmel rendelkező Yorkban 2040-re 11-20 millió font többletveszteséggel számolhatunk az 1:50 éves árvízi forgatókönyv szerint. Pontypridd, amely kevésbé lakott és kevésbé védett, szintén 8-17 millió font közötti többletveszteséget szenvedne el.

Bár mindkét terület árvízvédelmének megerősítése ellensúlyozná a további veszteségeket, a jelentés arra a következtetésre jut, hogy a beruházások valószínűleg egyre kevésbé térülnének meg. Andy Bord, a Flood Re vezérigazgatója elmondta: "Ez a tanulmány világosan mutatja, hogy bár az Egyesült Királyságnak továbbra is be kell fektetnie az árvízvédelmi művekbe, ez önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az éghajlatváltozás következtében az árvízzel szembeni ellenálló képességét növelje. Szükség van az ingatlanszintű árvízvédelmi intézkedések és vízgazdálkodási stratégiák teljes körű elfogadására is.

A Flood Re folytatni fogja a biztosítási piaccal és a kormánnyal folytatott munkáját annak érdekében, hogy a 2039-es kilépésünk idejére az Egyesült Királyság lakásai ellenállóbbak legyenek az árvizekkel szemben, és a háztartások továbbra is képesek legyenek megfizethető biztosításhoz jutni.

Daniel Bernet, a Moody's RMS vezető termékmenedzsere hozzátette: "Az Egyesült Királyság a világ egyik legjobban védett országa az árvízkockázat tekintetében. Az éghajlatváltozás azonban óriási kihívást jelent a védelmi infrastruktúrára nézve. Tanulmányunk világosan mutatja, hogy bár az árvízvédelmi beruházásoknak fontos szerepük van, az árvízvédelmi infrastruktúra megerősítése csak egy megoldás a számos alkalmazkodási intézkedés közül, melyekre szükség lesz ahhoz, hogy az éghajlatváltozás okozta árvízkockázat növekedését kordában tartsuk." - tette hozzá.