Törvényt módosítanának: intézzen mindent a biztosító!
2011.11.21
Szlovákiában a pénzügyminisztérium szeretné egyszerûbbé tenni a sofõröknek a biztosítóváltást a kötelezõ jármûbiztosítás kapcsán. Az új rendszer szerint a biztosítóknak 10 héttel a szerzõdéses idõszak lejárta elõtt be kellene mutatnia feltételeit és árajánlatait a következõ évre.

A jelenlegi szabályok szerint a biztosítóváltásra legkésõbb 6 héttel a szerzõdés lejárta elõtt nyílik lehetõség Szlovákiában. Ilyenkor gyakran nincs elég információ arról, milyen ajánlattal készül a biztosító a következõ évben, legfõképpen pedig arról, mennyit kell majd fizetni a kötelezõ biztosításért.

A pénzügyminisztérium javaslata szerint – melyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia – a jármûbiztosítóknak legkésõbb 10 héttel a biztosítási idõszak lejárta elõtt nyilvánosságra kell hozniuk a következõ idõszak árait.

Arról is tájékoztatniuk kell az ügyfeleket, meddig lehet felmondani a biztosítási szerzõdést. A biztosítóknak mindezt anélkül kellene megtennie, hogy a kliens kérné ezeket az információkat. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, a tervezet 2012 júliusában lépne érvénybe.

A tárca tervezi, hogy egyszerûbbé teszi a biztosítóváltást, mint ahogy azt tette a mobilszolgáltatóknál. A tervek szerint így mindent a biztosító intézne az ügyfelek helyett. Ehhez azonban bonyolultabb törvénymódosításokra lesz szükség.