A COP28-on megállapodás született a veszteség- és káralap működtetéséről
2023.12.04

A Sharm El Sheikh-i COP27 konferencián elfogadott megállapodás után a veszteség- és káralap működése életbelépett a napokban. A világ vezetői ugyanis Dubajban találkoztak az idei éves éghajlat-változási konferencián. Az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy 100 millió dollárt biztosít az alapba.

A COP28 elnöke, Dr. Sultan Al Jaber a konferencia nyitónapján jelentette be az alap működésbe léptetéséről szóló történelmi fontosságú megállapodást.

A veszteség- és kárenyhítési alap azt követően válik működőképessé, hogy a felek öt átmeneti bizottsági ülésen megállapodásra jutottak. Az ötödik ülést e hónap elején rendezték meg.

Az alap célja végső soron az, hogy pénzügyi segítséget nyújtson az éghajlatváltozás miatt szélsőségesen veszélyeztetett országoknak, valamint támogassa az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését és a helyreállítást.

"Amit Sharm El Sheikhben megígértek, azt Dubajban már teljesítették. Példátlan az a sebesség, amellyel a világ összefogott, hogy ez az alap egy éven belül működésbe léphessen " - mondta Dr. Sultan.

Az Egyesült Arab Emírségekből érkező tőkeinjekció mellett az alapnak nyújtott egyéb figyelemre méltó kötelezettségvállalások között szerepel 100 millió dollár Németországból, 40 millió font az Egyesült Királyságból, 20 millió font egyéb megállapodásokra, 10 millió dolláros kötelezettségvállalás Japánból és 17,5 millió dollár az Egyesült Államokból.

Jelenleg nincsenek részletek arról, hogy pontosan hogyan fogják a finanszírozást folyósítani, de sok vita folyt arról, hogy a veszteség- és káralapból a legsebezhetőbb nemzetek számára bizonyos kockázati transzferdíjakat lehetne fizetni.

Dr. Al Jaber a COP28 konferencián felszólította a többi nemzetet, hogy kövessék az Egyesült Arab Emírségek példáját, és azonnal kötelezzék el magukat az alaphoz szükséges források biztosítására.

"Ez az alap több milliárd embert, életet és megélhetést fog támogatni” – mondta.

"Szeretném megköszönni a csapatomnak azt a kemény munkát, amellyel ezt a COP28 első napján lehetővé tették. Ez azt bizonyítja, hogy a világ képes összefogni, cselekedni és eredményeket elérni. Az elkövetkező két hétben az elnökség a felekkel együtt azon fog dolgozni, hogy a lehető legambiciózusabb választ adjuk a GST-re" - nyilatkozta Dr. Sultan.

Az alapról szóló közlemény megjegyzi, hogy ez a veszteségekkel és károkkal kapcsolatos határozott fellépés lehetővé teszi a felek számára, hogy a lehető legerőteljesebb válaszra összpontosítsanak a globális helyzetfelmérésre, amely a Párizsi Megállapodás céljai felé tett előrehaladásról szóló világjelentést jelenti.