Túl sok szereplõ, túl kicsi piac – elkerülhetetlen a konszolidáció!
2011.11.21
Nem az a kérdés, hogy lesz-e konszolidáció a Közel-Kelet biztosítási piacán, hanem hogy mikor – véli egy helyi jogi szakértõ.

A közel-keleti és észak-afrikai régióban (MENA) közel 350 biztosítótársaság mûködik, akik együtt mintegy 20 milliárd dollárnyi díjbevételt értek el, nagyjából a belga biztosítási piacnak megfelelõ nagyságút. Egyszóval túl sok szereplõ versenyez egy ma még kis piacon - hangzott el a Dewey & LeBoeuf ügyvédi iroda által megrendezett múlt heti éves biztosítási fórumon.

A konferencián három lehetséges forgatókönyvet vázoltak, elsõ helyen említve egy lehetséges konszolidációs hullámot. Egy ideje már folyik a spekuláció a régió lehetséges M&A tevékenységét illetõen, a kérdés inkább már csak az, hogy mikor kezdõdik el a folyamat. Az ügyvédi iroda egyik partnere elmondta, hogy már számos nemzetközi és helyi csoporttal tárgyalásokat folytatnak, akik potenciált látnak a régióban.

A második lehetséges szcenárió, hogy csõdök sorozata következik be, a harmadik, hogy számos szereplõ elhagyja a piacot. Utóbbit már csak a szabályozási változások miatt is fontolóra vehetik, melyek többek között a vállalati kockázatkezelést érintik.

Számos buktatóra érdemes tekintettel lennie azoknak, akik a MENA régió felé nyitnának – hívta fel a figyelmet a Dewey & LeBoeuf szakértõje, aki szerint a megvesztegetés gyakorlata szinte a hétköznapi életforma része a régió országaiban.

Líbiára, mint „aranybányára” utalt elõadásában, megemlítve, hogy a Bahreinben látott bizonytalanság miatt számos piaci szereplõ Dubaiba helyezte át magát.