A bosznia-hercegovinai biztosítók is jelentettek
2011.11.21
Enyhe emelkedés volt megfigyelhetõ az idei év elsõ kilenc hónapjában a bosznia-hercegovinai biztosítási piacon: a bruttó díjbevétel 3,8%-kal, 190 millió euróra nõtt az elõzõ és hasonló idõszakához képest.

Bosznia-Hercegovina két entitásból áll, az ország területének 51%-át kitevõ Bosznia-Hercegovinai Föderációból és a közigazgatásilag egységes Szerb Köztársaságból. A szeptemberig keletkezett bruttó díjbevétel 73,6%-át a kitevõ Bosznia-Hercegovinai Föderációban bejegyzett társaságok szerezték meg.

Ami az egyes biztosítási osztályokat illeti, a forgalom 15,5%-át az életbiztosítások generálták, amely 29,3 millió eurónak felelt meg, a fennmaradó 84,5% pedig a nem-élet biztosításokhoz kapcsolódott.

A nem-élet ágon belül a szerzõdések 12%-a vagyonbiztosításhoz kapcsolódott (22,9 millió euró), 61%-a pedig kgfb és casco biztosításokhoz, amely 115,5 millió euró díjbevételt tett ki.

További fontos portfoliót képvisel a boszniai biztosítási piacon a balesetbiztosítás, amely az összes díjbevétel 7,6%-át, 14,5 millió eurót generált az idei év elsõ kilenc hónapjában.