Kisebb tüzeket okoztak szilveszterkor a tûzijátékok
2018.01.01
Országszerte vezettek kisebb tüzekhez a nem körültekintõen használt tûzijátékok szilveszter éjszakáján. Súlyosabb sérülés vagy tûzeset azonban szerencsére nem történt. A tûzoltók tizennégy ilyen esetnél avatkoztak be az év utolsó napján. Tûzesetekhez és balesetekhez is riasztották a Katasztrófavédelem egységeit. Súlyosabb közúti baleset az M6-s autópálya Pest megyei szakaszán, valamint a Kemecsét Nyíregyházával összekötõ alsóbbrendû úton történt 2017 utolsó napján.

December 31-én, az óév utolsó napján összesen 157 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem mûveletirányítási központjaiba országszerte. A 65 tûzesetet és az 58 mûszaki mentést összesen 172 hivatásos, 20 önkormányzati és 1 létesítményi tûzoltóság, valamint 9 önkéntes tûzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylõ esetek mellett 32 téves jelzés érkezett az ügyeletekre, 1 bejelentés volt szándékosan megtévesztõ.

Lakóépület egyik szobájában keletkezett tûz Fegyverneken, a Deák Ferenc úton. Az oltási munkálatokat végzõ törökszentmiklósi és a kunhegyesi önkormányzati tûzoltók az épület átvizsgálása közben egy holttestet találtak az ingatlanban.

Lakhatatlanná vált az a hatvan négyzetméter alapterületû ház, amely a késõ esti órákban gyulladt ki Gyomaendrõd szélén, a Bánomkerti úton. A teljes egészében égõ épület lángjait a szarvasi hivatásos és a helyi önkormányzati tûzoltók oltották el. Mivel az épület lakhatásra már nem alkalmas, ezért a benne élõ három embert rokonoknál helyezték el. Az eset során senki nem sérült meg.

Több mint százhatvan ember maradt áram nélkül a Veszprém megyei Kamond településen, ahol villanyoszlopnak hajtott egy személygépkocsi szilveszterrõl újévre virradó éjszaka. A Petõfi utcában történt baleset során a gépkocsi vezetõje nem sérült meg, azonban a villanyoszlop megrongálódott, a vezetékek pedig leszakadtak az oszlopról. A mûszaki mentést végzõ celldömölki önkormányzati, valamint a jánosházai és helyi önkéntes tûzoltók áramtalanították az autót és biztosították a káreset helyszínét. Az elektromos hálózatban keletkezett károk miatt a település hatvanhét lakóházában szünetel az áramellátás, ez összesen százhatvannégy embert érint.

Teljes egészében égõ garázs tüzéhez riasztották a tûzoltókat Decs határába, a decsi szõlõhegy térségébe az év utolsó napján. A lángokat, amelyek az építmény közelében álló tujákat is elérték, a szekszárdi hivatásos tûzoltók fojtották el. Az eset során senki nem sérült meg. Az elsõ helyszíni információk alapján valószínûsítik, hogy tûzijátéknak volt szerepe a tûz keletkezésében.

Három tuja kapott lángra szilveszter délután Kaposváron, az Illyés Gyula utcában. A helyi hivatásos tûzoltók kéziszerszámokkal eloltották a még parázsló növényi részeket, az elszenesedett elemeket pedig motoros láncfûrésszel távolították el. Az eset során nem sérült meg senki.

Szintén pirotechnikai eszköztõl kaphatott lángra egy tuja Domaszéken szilveszter este. A Klebelsberg utcában található tujasor egyik növénye és egy fûzfa ágai égtek a helyszínen. A helyiek pirotechnikai eszköz észlelése után vették észre a tüzet, amelyet oltani kezdtek. A szegedi hivatásos tûzoltók kiérkezésekor tûz már nem, csupán izzás volt tapasztalható, ezt megszüntették.

Tûzijáték gyújtott meg ugyancsak egy tuját Szekszárdon, a Kápolna téren az éjjeli órákban. A helyi hivatásos tûzoltók kiérkezésekor a tûz már nem égett, csupán izzás volt tapasztalható, amelyet a raj vízzel megszüntetett. Az eset során senki nem sérült meg. A tüzet a növény környezetében használt tûzijáték okozta.

Tíz darab, sövényként ültetett, kis méretû tuja égett Nagykanizsán, a Bagoly utcában. Mire a helyi hivatásos tûzoltók kiérkeztek, az ott tartózkodók a lángokat már elfojtották. A raj utómunkálatokat végzett, eloltotta a még izzó, parázsló részeket. A növényeket feltehetõen tûzijáték gyújtotta meg.

Szintén pirotechnikai eszköztõl kapott lángra egy sövény Kaposvárott, a Roboz István utcában. A mintegy nyolc méter hosszan égõ sövény tüzét a helyi hivatásos tûzoltók rövid idõ alatt elfojtották. A tulajdonos elmondása szerint ismeretlenek tûzijátékot használtak a közelben, ezt követõen észlelte a tüzet. Az eset során senki nem sérült meg.

Ablakkeret gyulladt meg Szombathelyen, a Szûrcsapó utcában szilveszter éjjel. A mintegy két négyzetméternyi területen égõ tüzet a helyi hivatásos tûzoltók elfojtották, így az nem terjedt át az érintett lakásra. A raj átszellõztette és átvizsgálta az ingatlant. Az elsõ emeleti lakás ablakkeretét feltételezhetõen egy tûzijáték rakétája gyújtotta meg.

Berendezési tárgyak égtek egy többemeletes épület elsõ emeleti lakásának erkélyén Budapest 18. kerületében, a Csontváry Kosztka Tivadar utcában. A fõvárosi hivatásos tûzoltók rövid idõ alatt elfojtották a lángokat, a tûz így nem terjedt tovább és nem is sérült meg senki az eset során. A rajok az utómunkálatok során átvizsgálták a tûzeset helyszínét.

Szintén Budapest 18. kerületében, a Korpona utcában gyulladt ki egy családi ház terasza éjfél körül. A teraszon berendezési tárgyak égtek. A fõvárosi hivatásos tûzoltók itt is rövid idõ alatt elfojtották a lángokat, így a tûz nem terjedt át a ház más részeire. Az eset során senki nem sérült meg.

Tárolási célokra használt épület tetõzete és egyik helyisége gyulladt ki a Heves megyei Poroszlón, a Bajcsy-Zsilinszky úton az esti órákban. A mintegy nyolcvan négyzetméter alapterületû ingatlanban keletkezett lángokat a tiszafüredi és a mezõkövesdi hivatásos tûzoltók határolták körül és fojtották el. A tûzoltói beavatkozás idejére a Bajcsy-Zsilinszky út érintett szakaszát lezárták a forgalom elõtt.

Lakóépület egyik helyiségében keletkezett tûz a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron, a Vásárhelyi Pál utcában. A kiskunfélegyházai hivatásos tûzoltók rövid idõ alatt elfojtották a lángokat, ezt követõen elvégezték a szükséges utómunkálatokat. A rajok ezzel párhuzamosan az épületet is átszellõztették. Az eset során nem sérült meg senki.

Kigyulladt egy körülbelül nyolcvan négyzetméteres, fémszerkezetû, fával borított melléképület Gyõrött, a Fagyal utcában a délutáni órákban. A gyõri hivatásos tûzoltók több jármûvel és vízsugárral vonultak ki. Az épület közelében kis területen az aljnövényzet is lángra kapott, a rajok ezt a tüzet is elfojtották.

Személygépkocsi motorterében keletkezett tûz Budapest 21. kerületében, a Vénusz utcában. A fõvárosi hivatásos tûzoltók rövid idõ alatt elfojtották a lángokat, amelyek mást nem veszélyeztettek.

Újév reggelén gyulladt ki egy pékség garázsa és tárolóhelyisége Hatvanban, a Mészáros Lázár úton. A helyiségben berendezési tárgyak égtek. A helyi hivatásos tûzoltók oltották el a tüzet, amely az épület felsõ szintjére nem terjedt át. A tûzzel nem érintett területrõl egy embert kimenekítettek a tûzoltók.

Kisbusz és személyautó karambolozott egymással az M6-s autópálya Budapest felé vezetõ oldalán, Százhalombatta térségében. A személyautóba két ember beszorult, õket a mûszaki mentést végzõ érdi hivatásos tûzoltók feszítõvágóval kiszabadították, majd átadták õket a mentõknek. A rajok áramtalanították az autókat, valamint biztosították a karambol helyszínét. A baleset, amelyben ketten súlyosan, hárman könnyebben megsérültek, akadályozta az érintett sztrádaszakasz forgalmát.

Felborult egy furgon szilveszter napján a Kemecsét Nyíregyházával összekötõ alsóbbrendû úton. Az oldalára borult jármûbe egy ember beszorult, õt a nyíregyházai hivatásos tûzoltók szabadították ki a mentõkkel közösen. A rajok áramtalanították a gépjármûvet. Az érintett útszakaszt a mûszaki mentés idõtartamára a hatóságok lezárták a forgalom elõtt.

Letért a 491-s útról és az árokba borult egy személyautó Gyõrteleknél, a Tunyogmatolcsra vezetõ útszakaszon. Az eset során senki nem sérült meg. A mûszaki mentést végzõ mátészalkai hivatásos tûzoltók áramtalanították és kerekeire állították a gépjármûvet. Az érintett útszakaszon a mûszaki mentés idõtartama alatt csak az egyik forgalmi sávban közlekedhettek a jármûvek

Oszlopnak csapódott egy személygépkocsi Budapesten, az Õrs vezér terén, az éjféli órákban. A jármû egyik kereke kiszakadt az ütközés erejétõl és az ott futó villamossínekre került. A mûszaki mentést végzõ fõvárosi hivatásos tûzoltók áramtalanították a jármûvet és biztosították a helyszínt. Az elsõ információk szerint egy ember könnyebben megsérült a balesetben.

Vasúti átjárót biztosító fényjelzõ készüléknek ütközött egy gépkocsi Hatvannál, a Temetõ utcai vasúti átjáróban az újév hajnalán. Az eset során senki nem sérült meg, azonban a fényjelzõ berendezést kidöntötte, a kapcsolószekrényét pedig megrongálta a balesetet szenvedett autó. A mûszaki mentést a hatvani hivatásos tûzoltók végezték.

Kerítésnek ütközött és azon fennakadva állt meg egy gépkocsi a fõváros 11. kerületében, a Szajol és a Kecskeméti József utca keresztezõdésében hétfõ reggel. A jármûbe senki nem szorult be, azonban az utasok közül egy ember könnyebben megsérült. A mûszaki mentést a fõvárosi hivatásos tûzoltók végezték, akik késõbb a forgalmi akadályt is megszüntették.

Letért a 32-s útról, majd az árokban felborult egy gépkocsi. A baleset a Jásztelek és Alattyán közti útszakaszon történt, már az újesztendõ reggelén. Az utasok saját erõbõl hagyták el a jármûvet. A mûszaki mentést végzõ jászberényi hivatásos tûzoltók kerekeire állították és áramtalanították a gépkocsit.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a helyi hivatásos tûzoltókat a Pacsirta utca egyik lakóépületéhez Tiszafüreden, a délelõtti órákban. A tûzoltók mûszere kis koncentrációban kimutatta a veszélyes gázt az ingatlan légterében. A mentõk szén-monoxid-mérgezés gyanújával öt embert vittek kórházba megfigyelésre.

Rosszullét, és ehhez kapcsolódóan szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a tûzoltókat Pécsre, a Szabolcsi út egyik lakóépületéhez a késõ délutáni órákban. A helyi hivatásos tûzoltók mérõmûszere az emberi egészségre káros koncentrációban mutatta ki a veszélyes gázt a lakóingatlan légtérben. A rosszullétre panaszkodó embert a mentõk megfigyelésre kórházba szállították.