Fiókbezárások az olasz bankszektorban
2018.01.03
Idén is folytatódnak a fiókbezárások, illetve a létszám-leépítések az olasz bankszektorban - tette közzé az MTI.
A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint a banki alkalmazottak szakszervezete, a FABI szerdán közölte, hogy 2019 végéig több mint 3 ezer bankfiókot zárnak be, és 25 ezerrel csökkentik a banki alkalmazottak számát. 
2009  óta Olaszországban már közel 4000 bankfiókot zártak be és 40 ezer dolgozót bocsátottak el. Az olasz bankszektorban foglalkoztatottak száma 300 ezerre csökkent. 

A szakszervezetekkel kötött megállapodás alapján a létszámleépítés elsõsorban korai nyugdíjazással történik, ami a FABI szerint ez azzal a pozitívummal jár, hogy 18 ezer fiatal munkatársat a továbbiakban határozatlan idõre szóló munkaszerzõdéssel fognak foglalkoztatni. Mindamellett a FABI felszólította a bankokat, hogy a jövõben ne létszámleépítéssel, hanem a növekedést szolgáló új fejlesztési modellek kidolgozásával javítsák mérlegüket.

A legnagyobb olasz bankok közül az Intesa Sanpaolo a múlt év végén 9000 állás megszüntetésérõl állapodott meg a szakszervezetekkel és 2020-ig 1500 új alkalmazottat kíván felvenni. Az intézkedésekkel a bank 2021-tõl évi mintegy 675 millió eurót szeretne megtakarítani.