EBA: 100 magyar cég az európai topmezõnyben
2018.01.06
Az új technológiák rohamos terjedése jelentõsen megváltoztatja a cégek munkavállalókkal kapcsolatos elvárásait az európai középvállalatok nagy részénél. A munkáltatók az egyébként is szûkös munkaerõ-piacon azzal szembesülnek, hogy a jelöltek képzettsége és képességei a kívánatoshoz képest hiányosak -derül ki a European Business Awards (EBA) friss felmérésébõl.

Az RSM által támogatott European Business Awards felmérésében azt vizsgálta, hogy milyen gyorsan gyûrûznek be a digitalizáció és az új technológiák hatásai az európai vállalati szférába és a munkaerõpiacra.

A befektetés a cégek mûködését támogató új technológiába - olyan új szoftverbe, amely jelentõs mértékben megváltoztatta a gyártás/szolgáltatás folyamatát vagy a cég teljesítményét - az esetek több mint felében a versenyelõny biztosítása miatt történik, ötödében egy üzleti kihívás kezelése, tizedében pedig a változó piaci környezethez való alkalmazkodás miatt. Miközben a technológia fejlõdése megváltoztatta a munkaerõvel szemben támasztott igényeket, nem változtatta meg a foglalkoztatottak számát. A válaszadó cégek 77 százalékánál nõtt a termelékenység, ezen cégek harmadánál létszámbõvítésre is sor került, 44 százaléknál pedig nem változott a dolgozók száma.

A felmérés - amelyben több mint 30 európai ország 400 középvállalata vett részt - eredménye cégmérettõl és szektortól függetlenül egységesen érzékelteti a technológiai fejlõdéshez kapcsolódó kihívást a munkaerõpiacon. Az európai cégek 62 százaléka szerint munkáltatóként is változtak az elvárásaik az új technológiák miatt. A magasabb képzettséget igénylõ pozíciók esetében a vállalatok 59 százalékánál módosultak a korábbi elvárások. Ráadásul, ahogy arra a kutatás rávilágított, az európai vállalatok 40 százalékánál kihívást jelent megtalálni a megfelelõ szakembereket az új pozíciók betöltéséhez.

A cégek szerint a megfelelõ munkaerõ megtalálásának problémája többféle okra vezethetõ vissza. Egyrészt kevés az it- és szoftverfejlesztõ-szakember, és az országok szinte mindegyikében hiányzik, vagy nem elégséges a színvonalas képzés és oktatás ezen a téren. Továbbá a piaci korlátok inkább a technológiai és pénzügyi szektorok fejlõdését támogatják a hagyományos ágazatokkal szemben.

A felmérés eredményei egyértelmûen alátámasztották, hogy errõl a problémakörrõl már jelen idõben kell gondolkodni és mielõbb megoldást találni. Aggodalomra ad okot, hogy a technológiai változás felgyorsulásával a növekvõ versenyképesség pozitív hatásait jelentõsen csökkentheti a munkaerõoldal megfelelõ képzettségének és készségeinek hiánya. A növekvõ eltérés a szükséges és a rendelkezésre álló képzettség között krízist okozhat, amennyiben a munkaerõpiacon érintett felek; a vállalatok, a szabályozó - az állam - és az oktatás nem lép elég gyorsan és nem talál hatékony megoldást.

Az EBA versenyén pályázó cégek legjobb gyakorlata alapján néhány jó megoldás már látható, így bízunk benne, hogy a majdani EBA gyõztes európai középvállalatok pozitív példái is segíteni tudják majd ezt a folyamatot. Az EBA elsõ fordulóját követõen 100 magyar társaság jutott be a legjobb európai cégek mezõnyébe. Ebbõl a 100 magyar pályázóból kerül majd ki a legeredményesebb magyar cég, illetve õk esélyesek rá, hogy májusban elnyerjék az EBA 12 idei díjának egyikét vagy a verseny fõdíját.