Tartósan emelkedõ pályán a kiskereskedelmi forgalom
2018.01.08
A várakozásoknak megfelelõen tovább nõtt a kiskereskedelmi forgalom, bõvülése a múlt év novemberében elérte a 6,4 százalék-ot. 2017 januártól november végéig tartó idõszakában - a naptárhatással korrigált adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom 4,7 százalékkal tudott növekedni - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Tartósan emelkedõ pályán van a kiskereskedelem a lakossági fogyasztás bõvülése, elsõsorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet miatt. A hitelbõl való fogyasztás azonban hosszabb távon kockázatot jelenthet.

„A kiskereskedelmet a lakossági fogyasztás hajtja, ami részben a bérek emelkedésének köszönhetõ. A háztartások elsõsorban tartós fogyasztási cikkekbõl vásárolnak többet, mint a korábbi években. Ez abból is látszik, hogy a kiskereskedelmen belül a tartós fogyasztási cikkeket magában foglaló nem élelmiszerek csoportjában bõven az átlag feletti, 8 százalékos volt a növekedés a múlt év elsõ 11 hónapjában” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje. A szakember hozzátette: 2017-ben 5 százalékos lehetett a forgalombõvülés. 2018-ban folytatódhat a növekedés, szintén 5 százalék körüli emelkedésre van kilátás.

Németh Dávid felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt idõszakban elsõsorban a fizetésekbõl fogyasztottak a háztartások, a jövõben azonban kockázatot jelenthet, ha tartósan és jelentõsen megnõ a hitelbõl történõ fogyasztás súlya a gazdaságban, mert ez egyensúlytalansághoz és túlfûtöttséghez vezethet. 

"Egyelõre még nincsenek ilyen egyensúlyi problémák, de halvány jelek már utalnak arra, hogy a lakosság hajlamos inkább hitelbõl fogyasztani” - figyelmeztet a szakember.