Kiderült a kormány terve a rokkantnyugdíjasokkal
2011.11.22
Benyújtotta javaslatát a kormány arról, hogyan terelnének vissza a munkaerõpiacra 100 ezer rokkantnyugdíjast. A javaslat értelmében a jövõben kétféle ellátás lesz: rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás. Az érintetteknek önként kellene jelentkezniük felülvizsgálatra jövõ márciusig, ellenkezõ esetben májustól elvesztik ellátásukat – írja az Mfor.hu.

Megszületett a törvényjavaslat, melynek értelmében a jövõben kétféle ellátás lesz: egyrészt rehabilitációs ellátásban részesülhetnek azok, akiknek a foglalkoztatása helyreállítható, a súlyosan egészségkárosodott személyek pedig rokkantsági ellátást kapnának. A legfontosabb különbség az lesz, hogy a rehabilitációs járadékot alapesetben legfeljebb három évre lehet majd megállapítani, illetve emellett az ellátás mellett akár közmunkára is kötelezhetik az érintetteket.

A törvényjavaslat értelmében a megváltozott munkaképességû személyek ellátására az lesz jogosult, akinek egészségi állapota az egészségesekhez képest 60 százalékos vagy kisebb mértékû. A megváltozott munkaképességûek ellátása mindkét juttatást (rehabilitációs és rokkantsági ellátás) magában foglalja. A jelenlegi rendszerbõl átlépõk közül tehát csak azok lesznek jogosultak az új ellátástípusokra, akik legalább 40 százalékban rokkantak.

Az új rokkantság megállapításakor azt is figyelembe veszik, hogy a kérelem benyújtása elõtti öt évben az érintettnek legalább 1095 napig biztosított jogviszonya volt-e, illetve a kérelem idõpontjában nem végez-e keresõtevékenységet, illetve nem részesül rendszeres pénzellátásban.

A törvényjavaslat szerint a jövõben a rehabilitációs hatóság állapítja meg, hogy egy kérvényezõ melyik kategóriába kerül. Alapesetben két nagy csoport lesz: a rehabilitálható, illetve a rehabilitációra nem javasolt személyek. A törvényjavaslat a rehabilitációs ellátáson belül is több kategóriát határoz meg attól függõen, hogy mennyire tartós a foglalkoztatáshoz szükséges rehabilitációs igény.

Azok, akik rehabilitációs szolgáltatásokra és pénzbeli támogatásra lesznek jogosultak, kötelesek lesznek aktívan munkát keresni, illetve a felajánlott rehabilitációs szolgáltatást és képzést elfogadni, közmunkaprogramban részt venni, illetve a megfelelõ munkahelyre szóló állásajánlatot elfogadni.

A harmadik kategóriába tartozó rokkantak száma 2010 végén 220 ezer volt a hivatalos kimutatások szerint, korábban a kormány abban bízott, hogy közülük akár százezer ember is visszaterelhetõ lesz a munkaerõpiacra. A Széll Kálmán Tervben ettõl jövõre 88, 2013-ban pedig 117 milliárd forintos megtakarítást remélt a kormány.

Ugyanakkor ahogy az mfor.hu már korábban rávilágított: a jövõ évi költségvetés tervezetében egyelõre nem szerepel a megtakarítás, vagyis egyelõre a kormány sem számít arra, hogy tömegesen sikerülne újra munkára fognia a jelenlegi rokkantnyugdíjasokat, de persze a költségvetés végleges verziójáig ez az összeg még változhat.