Felfelé irányuló árnyomás lehetséges áprilisban a japán földrengést követően
2024.01.10

Ha a Japán nyugati partvidékét január 1-jén sújtó földrengésből származó károk az egyes társaságok földrengésbiztosítási önrészesítő szegmenseit sújtanák, az az AM Best szerint a közelgő április 1-jei viszontbiztosítási megújításkor a díjak emelkedését eredményezné.

Az erről szóló jelentésében a hitelminősítő megjegyezte, hogy a japán biztosítók általában konzervatív viszontbiztosítási stratégiát alkalmaznak, és a tőkepozíciójukhoz képest alacsony földrengés-viszontbiztosítási kötési pont nagyrészt a nemzetközi viszontbiztosítási piacra helyezte át a földrengés-kockázatokat.

A hitelminősítő elmagyarázta, hogy az elmúlt néhány viszontbiztosítási megújítási fordulóban a 2018-19-es nagy tájfun károkat követően elsősorban a szél/árvíz ágazatokban voltak megfigyelhetők díjemelések és átstrukturálási nyomások.

A jelentés egy másik pontján az AM Best kijelentette, hogy bár még korai lenne megbecsülni a földrengésből eredő biztosítási veszteséget, a cég arra számít, hogy a nagy hazai nem-életbiztosítók hitelminősítésére gyakorolt negatív hatások korlátozottak lesznek, tekintettel erős tőkepufferükre.

"Japán négy nagy hazai nem-életbiztosítója képviseli a japán ingatlanpiaci részesedés túlnyomó többségét: a Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co., Ltd. (Tokio Marine), a Sompo Japan Insurance Inc. (Sompo Japan), a Mitsui Sumitomo Insurance Co., Ltd. és az Aioi Nissay Dowa Insurance Co., Ltd. (Aioi Nissay Dowa Insurance Co., Ltd.) - melyeket az AM Best jól diverzifikált üzleti profilúnak, valamint erős tőkepozícióval rendelkezőnek ítél" - közölte a hitelminősítő.

A cég így folytatta: "E négy hazai biztosító összesített nettó eszközállománya 2023. március 31-én mintegy 7 billió jen (48,6 milliárd dollár) volt (nem konszolidált alapon).

Az AM Best várakozásai szerint erős tőkepozíciójuk bőven elegendő lenne a földrengésből eredő potenciális veszteségek fedezésére.

Az AM Best azt is közölte, hogy várakozásai szerint a tűzbiztosítási szegmens - amelyben a földrengésből eredő veszteségek többsége várható - nyereségességére gyakorolt negatív hatását más üzletágakból származó haszon ellensúlyozni fogja.

A hitelminősítő a következőket állapította meg: "A legtöbb nem-életbiztosítási üzletág az elmúlt 12 hónapban díjbevétel-növekedésről számolt be, amit az elsődleges díjemelések is támogattak.

Az önkéntes gépjármű-biztosítás, amely a nem-élet ágazat nettó díjbevételének több mint felét tette ki, továbbra is biztosítástechnikai nyereséget termelt, ami ellensúlyozta a 2022-es pénzügyi évben a tűzbiztosítás kiábrándító eredményeit.