Kedvezõ október: 20%-os növekedés a hazai részvényalapoknál
2011.11.22
Október hónapban az euró/forint és az svájci frank/forint árfolyama mutatott csak igazából trendet, sajnos számunkra nem kedvezõt, hiszen mindkét esetben 3%-os elmozdulás, azaz forint gyengülés mutatkozik. Nem meglepõ tehát, hogy összességében, a bizonytalan hangulat miatt a visszaváltások felülmúlták a pénzbeáramlást. Azonban a világ tõzsdéin egy bõ 10%-os visszapattanásnak lehettünk tanúi. Így október végére az elõzõ hónaphoz viszonyítva 1,6%-os növekedést tudtak felmutatni a befektetési alapok, így a vagyon 3.535 milliárd forint lett.

Ezek után nem meglepõ, hogy a részvényalapoknál láthatjuk a legnagyobb változást. Októberben a BUX 11,57%-os növekedést mutatott, a hazai részvényalapok összességében 12,3%-os teljesítményt értek el, ami a frissen érkezett pénzzel együtt 20%-os növekedést jelentett a hazai részvényalapoknál.


A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 57 milliárd forinttal, 1,6 százalékkal nõtt októberben, ami elsõsorban a részvény- és árupiacok pozitív teljesítménye okozott, mivel a tõkeáramlás havi mérlege egyébként összességében enyhén negatív volt a többi területen. Ennek eredményeként a hónap végén a BAMOSZ tagok 477 hazai befektetési alapban összesen 3 535 milliárd forintot kezeltek.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (59 százalékát) adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon szeptemberben 1 százalékkal nõtt, azonban az egyes kategóriákat illetõen a kép igen változatos.

A pénzpiaci alapok esetében most a visszaváltások domináltak a dollárövezeti befektetést eszközlõ alapok kivételével. A pozitív hozamok éppen hogy ellensúlyozni tudták a visszaváltásokat, így a pénzpiaci alapok esetében érdemi vagyonváltozás nem történt.

A kötvényalapok esetében szintén a visszaváltásokkal találkozhattunk minden területen, azonban itt a hozamok nem tudták ellensúlyozni ezt, így 1,8%-os csökkenéssel találkozhatunk a kategóriában.

A részvénypiacokon a több hónapja tartó zuhanást egy jelentõsebb visszapattanás követett, amely mind a fejlett, mind a fejlõdõ piacokon megfigyelhetõ volt. Ennek hatására nem meglepõ, hogy a legnagyobb pozitív változás a részvényalapok tekintetében mutatkozott meg októberben. A hazai és közép-kelet európai régióba fektetõ alapoknál tõkebeáramlást, míg a többi részvényalap esetében kiáramlást láthattunk, de természetesen a hozamok mindenhol jelentõsen növekedtek. A részvényalapok összességében 8,7%-os vagyongyarapodást értek el októberben, amit a hazai alapok 20,6%-os növekedése koronázott meg.

A tõkevédett alapok esetében ezúttal csökkenést láthatunk, ami elsõsorban zártvégû lejáró alapokkal magyarázható. Az 1%-os visszaváltást 0,5%-os vagyoncsökkenés követett.

A nyilvános ingatlanalapoknál ugyanakkor folytatódott a bár szerény mértékû, de nyár óta tartó tõkekivonási trend. Októberben 1,9 milliárd forint távozott ezekbõl az alapokból, amit nem tudtak ellensúlyozni a pozitív hozamok, az alapok összvagyona ennek megfelelõen 0,4%-kal csökkent.

A kisebb kategóriákat illetõen a vegyes alapok vagyona 4,3 százalékkal, 134,6 milliárd forintra nõtt októberben. A hónapban 2,5 milliárd forint friss tõke érkezett ezekben az alapokba, így a többi növekedés a pozitív hozam eredménye.

Az árupiaci alapok vagyona szintén szép teljesítményt tudott felmutatni, hiszen a vagyon 7,3%-kal nõtt, aminek része a csekély, de pozitív 120 milliós tõkebeáramlás is.

Az egyre népszerûbb abszolút hozamú alapok vagyona októberben 3,1%-kal nõni tudott, ami annak tükrében igazán jó teljesítmény, hogy a kategóriából 2 milliárdnyi tõke távozott a hónap során.

Az 52 zártkörû alap vagyona augusztusban 7,9 százalékkal nõtt. Történt ez annak ellenére, hogy az alapokból 7,5 milliárd forintnyi tõke távozott. Az ok nyilvánvaló: a zártkörû alapok elsõsorban részvényalapok, így a visszapattanás jelentõs pozitív hozamot eredményezett.