Az űrbiztosítási piac 2024-ben bizonytalan terepen navigál
2024.01.16

A váratlan kihívásokkal teli évben az űrbiztosítási piac 2023 második felében jelentős elmozdulással szembesült. Ugyanis összesen 826 millió USD összegű kárigényt jelentett a Gallagher Specialty's Plane Talking - Q4 2023 szerint.

A veszteségek több mint 85%-a, beleértve a Viasat-3 és az Inmarsat 6-F2 veszteségeit is, a szétválasztás utáni űrhajóproblémákból eredt, ami átformálta az iparágat.

E károkat követően a biztosítók gyorsan emelték a díjakat az űrbiztosítási portfóliójukban, ami az egész piacra kiterjedő átértékelődést jelzett. Az Inmarsat 6-F2 vesztesége által kiváltott kiigazítás arra késztette a biztosítókat, hogy újrakalibrálják stratégiájukat, és a rövid távú nyereség helyett a hosszú távú fenntarthatóságra összpontosítsanak.

A 2024-es év közeledtével az űrkockázati kapacitás csökkenése várható, és a BRIT lesz az egyetlen biztosító, amely 2023-ban kivonul a közvetlen piacról. Miközben mások a kitettség csökkentését fontolgatják, jelentős eltérés van az elméleti és a kiépített kapacitás között, ami enyhítheti az azonnali kapacitásveszteségeket.

Az űrbiztosítási piac 2024-es kilátásait bizonytalanság jellemzi, amely több kulcsfontosságú tényezőtől függ. Az irányt a megújítások és a viszontbiztosítási megállapodások véglegesítése, a rendelkezésre álló kapacitás meghatározása és a minősítések emelkedésével esetleg új belépők becsalogatása fogja meghatározni.

A nagy veszteségek veszélye fenyeget, különösen a SES O3b űrhajóval kapcsolatos aggodalmak miatt, amelyek felfelé irányuló nyomást gyakorolhatnak a prémium minősítésekre. A biztosítók bátorsága próbára lesz téve, mivel üzleti terveik szerves részét képező, jelentős és vonzó indítási csomagokkal kell szembenézniük.

Emellett az új hordozórakéta- és műholdtechnológiák 2024-es megjelenése arra késztetheti a biztosítókat, hogy magasabbra árazzák a kockázatokat, ami fokozza a versenyt a korlátozottan rendelkezésre álló díjakért.

A projektek késedelmei a bonyolultság egy újabb rétegét jelentik, ami lehetővé teszi, hogy a biztosítási vásárlók a piac stabilizálódására várva elhalasszák a döntéseket.

Összefoglalva, 2024 kihívások elé állítja mind a vevőket, mind az eladókat a dinamikus űrbiztosítási piacon. Az ágazat "azonnali piaci" jellege hangsúlyozza az alkalmazkodóképesség szükségességét, mivel a díjakat és a biztosítékokat a biztosítók megkötésekor véglegesítik.

Bár az optimizmus azt sugallhatja, hogy az esetleges árcsökkentésekkel kapcsolatos döntéseket késleltetni kell, a bizonytalanságok továbbra is fennállnak, így 2024 kulcsfontosságú év lesz az űrbiztosítási ágazat számára - állapította meg a jelentés.