2017-ben 37 %-kal több pénzt fektetett állampapírba a lakosság, mint egy évvel korábban
2018.01.16
A lakossági forint állampapírok állománya 34 százalékkal, 1735 milliárd forinttal bõvült 2017-ben, s december végére elérte a 6802,9 milliárd forintot - közölte az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) az MTI-vel hétfõn.

Csupán decemberben - az egy hónappal korábbihoz képest - 135 milliárd forinttal emelkedett a lakossági forint állampapírok állománya.

A lakossági deviza állampapírokkal, a Prémium Euró Magyar Állampapírral (Pemáp) együtt a lakossági állampapír-állomány megközelítette a 6939 milliárd forintot 2017 végére. Az ÁKK-nál úgy látják, hogy a kisbefektetõk még mindig a rövid futamidejû állampapírokat részesítik elõnyben, de az utóbbi idõben az infláció emelkedésével, a magasabb hozam reményében egyre többen választják a hosszabb lejáratú állampapírokat is. A tendencia az, hogy a féléves, egyéves futamidõk helyett mindinkább 2-5 éves befektetések felé fordul a lakosság - vélekednek az adósságkezelõnél.

Az MTI nem közölte - de a Portfolionak az ÁKK vezérigazgatója korábban elismerte -, hogy a lakossági állampapírok egy része nem is a lakosság, hanem a bankok kezében van. Ez úgy lehetséges, hogyha egy ügyfél idõ elõtt visszaváltja az államkötvényét, az a bank könyveiben maradhat. 

Decemberben a forint-papírok közül a legnagyobb mértékben, 72,4 milliárd forinttal a Prémium Magyar Állampapír állománya nõtt havi alapon, amelyet 60,7 milliárdos bõvüléssel a Féléves Magyar Állampapír (Fmáp) követett.

Éves viszonylatban a Pmáp állománya 933,3 milliárd forinttal nõtt, az Fmáp állománya pedig 77 milliárd forinttal csökkent. 2016 végéhez viszonyítva még az Egyéves Magyar Állampapír (1Máp) esetében figyelhetõ meg kiugró változás: az 1Máp állománya 2636,6 milliárdról 3110 milliárdra nõtt.

Tavaly év végén összetételét tekintve a forintpapírokon belül a legnagyobb részarányt, 45,7 százalékot az 1Máp tette ki, amelyet a Pmáp követ 29,1 százalékkal. 2010 óta több mint tizenötszörösére emelkedett a lakossági állampapírok állománya, ami az ÁKK szerint jelentõsen hozzájárult ahhoz, hogy az államadósság döntõ részét a hazai megtakarítások finanszírozzák.