Készülj fel a télre: gyors segítség az utakon!
2011.11.22
Az elmúlt napok hideg idõjárása egyértelmûvé tette, hogy beköszöntött a tél. A hajnali fagyok és a tartósan nulla fok körüli nappali hõmérséklet arra figyelmezteti az autósokat, célszerû ellenõrizniük gépjármûvük mûszaki állapotát is, hogy megfelelõen fel van-e készítve a téli körülményekre. Bizonyos helyzetekben azonban ez sem segíthet elkerülni a problémákat, de még most sem késõ AutoSOS biztosítást kötni a Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance-nál, hiszen a gyors segítség az utakon a téli hónapokban talán még fontosabb, mint az év más idõszakában.

A KSH legfrissebb adatai szerint enyhe csökkenést mutat idén a harmadik negyedévben a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma, összehasonlítva 2010. hasonló idõszakával. Az év elsõ kilenc hónapjában 11.700 személysérüléses baleset történt az utakon, ami megközelítõleg 8%-os csökkenést jelent. A következõ három hónap azonban komoly veszélyeknek vagyunk kitéve, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai szerint a téli hónapokban a megváltozott útviszonyok következtében drasztikusan megnõnek a koccanásos balesetek, amelyek a gépjármûvekben jelentõs károkat okozhatnak.


„Tapasztalataink szerint a téli idõszakban a legtöbb gondot a megváltozott felületû útburkolat és az egyre romló látási viszonyok okozzák. Ebben az idõszakban sokszor még az autónk megfelelõ téli felkészítésével – téli gumi, akkumulátor ellenõrzése, fagyálló cseréje – sem lehet elkerülni a baleseteket. Az ilyenkor jellemzõ kisebb koccanások, ütközések is okozhatnak olyan károkat az autónkban, ami lehetetlenné teszi a továbbhaladást, a mínusz tíz fokos hidegben pedig különösen kellemetlen órákon át várakozni egy baleset helyszínén. Az AutoSOS assistance szolgáltatásunkkal mindez elkerülhetõ, hiszen egy baleset után munkatársaink rövid idõn belül a helyszínre érkeznek, segítenek az ügyintézésben, szükség esetén pedig akár csereautót is biztosítunk, hogy ügyfelünk folytathassa az útját” – mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezetõ igazgatója.

Sokan azt gondolják, hogy a gépjármû téli felkészítése kizárólag a téligumi-cserét jelenti, ez azonban komoly tévedés. Minimális további befektetéssel megelõzhetjük a télen gyakrabban elõforduló mûszaki hibákat is, komoly kellemetlenségektõl kímélve meg magunkat. A fagyállót is tartalmazó szélvédõmosó folyadék beszerzése, a hûtõfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenõrzése valamint az akkumulátor állapotának alapos megvizsgálása azok a feladatok, amiket a következõ napokban mindenképpen javasolt az autósoknak elvégezniük.

Az egy évvel ezelõtti adatokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a három téli hónapban Magyarországon a KSH statisztikái alapján összesen 3.065 személyi sérüléses közlekedési baleset történt az utakon, a legmagasabb számot pedig éppen decemberben regisztrálták, amikor 1.168 ilyen eset volt. Feltehetõen a hirtelen idõjárás-változás és a megváltozott útviszonyokhoz történõ lassabb alkalmazkodás miatt az elsõ téli hónap a legveszélyesebb ebben a tekintetben, ezért is érdemes minden szempontból felkészülni a téli autóvezetésre.


„Volt olyan ügyfelünk tavaly decemberben, aki éppen a téli gumit szerette volna felrakatni az autójára, de pont a mûhely felé haladva pördült ki, és olyan szerencsétlenül találta el a szalagkorlátot, hogy kitört a kereke, ezért nem tudta folytatni az útját. Munkatársaink szerencsére hamar a segítségére siettek, a helyszínen segítettek az ügyintézésben, így nem kellett a hidegben várakoznia hosszú órákon keresztül. Sajnos az autónk lelkiismeretes felkészítése a téli idõszakra sem jelent teljes biztonságot. Egy ügyfelünk tavaly megfelelõ téli gumival, mûszaki átvizsgálás után, egy mûszaki hiba miatt éjszaka ragadt egy határ melletti bekötõúton, de hála kollégáink gyorsaságának, hamar kimentettük ebbõl a szorult helyzetbõl is” – illusztrálta két példával az assistance szolgáltatás elõnyeit Kalmár László.