Teljesen átalakítja a növekvõ népesség a világ nagyvárosait
2018.01.20
A világ városokban élõ lakossága 1950-ben 746 millió volt, míg 2014-re 3,9 milliárdra nõtt, és 2045-re várhatóan meghaladja majd a 6 milliárdot. Miközben ez az urbanizációs növekedés óriási kihívást jelent, egyben jó lehetõség is arra, hogy fenntartható és intelligens megoldások szülessenek a jövõ városai számára - írja a Portfolio.hu.

Az európai városokban már számos kezdeményezés született arra, hogy megoldják a növekvõ népesség okozta kihívásokat. Budapesten például több mint 1400 kerékpár áll non-stop rendelkezésre (Bubi kerékpárok), a Duna Zöld Sziget pedig biztonságos hulladékelhelyezést biztosít a dunai hajók számára; emellett a zöldterek létrehozása és fenntartása csak néhány példa az intelligens városi megoldásokhoz.

A városok minden bizonnyal elengedhetetlen részét képezik annak, hogy meghatározó lépéseket tegyünk egy okosabb és zöldebb jövõ felé. Továbbra is vonzzák az új generációs gondolkodókat, üzletfejlesztõket, vállalkozókat és innovátorokat. Fordulóponton állunk, ahol megkérdõjelezhetjük a szokásos üzleti forgatókönyveket és javaslatot tehetünk a városiasodás új paradigmáira.

Dr. Ali Cheshmehzangi véleménye szerint "Az innovációra mindig is szükség volt fejlõdésünkhöz. Az innováció lehet újszerû, de nagyon egyszerûen is hatékony lehet. Az öko és az intelligens átmenetre gyakorolt hatásai már láthatóak a mindennapi életben, a kormányzásban és az intézményekéletében."

Az urbanizációhoz köthetõ intelligens megoldásokhoz szervesen kapcsolódik a smart city koncepció is, amellyel szintén több konferencia foglalkozik. Az okos várossá váláshoz szükséges a város digitális átalakítása, amelyhez olyan adat-vezérelt rendszerekre van szükség, melyek segítenek a hatóságoknak a város irányításában, és lehetõvé teszik a digitális és fizikai világok integrálását. 

A smart city projekt azonban nem csak az okos "kütyüket" jelenti, egy város akkor lesz "okos", ha a benne élõknek megvan a képessége arra, hogy ezeket az újításokat használják is. Szintén fontos, hogy egy megoldás csak akkor lehet smart, ha látszik az idõbeli megtérülése is, továbbá szükség van a városi vezetõk és a digitalis szolgáltatók közti együttmûködésre és nyitottságra ahhoz, hogy a megteremthessék az okosváros számára szükséges teljes ökoszisztémát.