A sportbalesetek 20%-a síelőkkel történik - Német Biztosítók Szövetségének adatai
2024.01.25

Minden ötödik sportbaleset síelőket érint - derül ki a Német Biztosítók Szövetsége (GDV) által készített tanulmányból. Síszezononként mintegy 7100 balesetre a magán balesetbiztosítók átlagosan 7 750 eurót fizettek balesetenként, derül ki a balesetbiztosítók 2017-2023-as kárstatisztikájából.

A balesetekhez vezető különböző sportágak közül a síelés az összes sportbaleset mintegy 20%-áért felelős, ennél nagyobb arányban csak a futball (33%). A tenisz és a lovassportok szintén jelentős arányt képviselnek a sporttevékenységek során elszenvedett balesetek összesített statisztikájában.

A magán balesetbiztosítások világszerte éjjel-nappal védelmet nyújtanak a balesetek maradandó következményei ellen. Ez nemcsak a mentési költségeket, hanem mindenekelőtt a balesetek maradandó következményei által okozott további költségek mérséklésére szolgáló egyszeri kifizetéseket és nyugdíjakat is magában foglalhatja.

Ahhoz azonban, hogy a téli sportok miatt külföldre utazók minden költséget fedezzenek, nemzetközi utasbiztosítást kell kötni, különösen akkor, ha nem rendelkeznek magán-egészségbiztosítással. Ezenkívül a magánfelelősségbiztosítás az egyik olyan biztosítás, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell a károkozót ért esetleges anyagi következmények ellen.

A lejtőkön gyakran történnek ütközések, különösen síelés közben. Felelősségbiztosítás nélkül a balesetet okozó személynek magának kell viselnie a pénzügyi következményeket, például a személyi sérüléseket vagy a sérült sífelszerelést. A baleset súlyosságától függően a fájdalom és szenvedés megtérítésére vonatkozó igény is felmerülhet. Ha a követelések jogosak, a magánfelelősségbiztosítás fedezi a követeléseket, ha nem, akkor védi a követeléseket.

Az érvényes felelősségbiztosítás Olaszországban és Dél-Tirolban még a síelők számára is kötelező. Aki biztosítási fedezet nélkül megy a sípályákra, pénzbírságra és a síbérlet visszavonására számíthat.

A német síbaleset-értékelő központ (ASU) szerint a síelők sérülésveszélye, beleértve az ütközéses balesetek kockázatát, valamint a fekvőbeteg-ellátásban részesülő síelők száma növekszik. Emellett a sérülés kockázata a térd kivételével a legtöbb testtájékon szintén nő.

A német statisztikák szerint a 2023/2024-es téli sportszezonban az ütközéses balesetek kockázata 1000 síelőre vetítve 1,29-ről 1,50 sérüléssel járó ütközéses balesetre emelkedett.

E statisztikák szerint az ütközési sérülések aránya az összes síbalesetből közel 20% volt. Az ASU szerint a síbaleset utáni fekvőbeteg-ellátás kockázata is megnőtt, 1000 síelőre vetítve 1,6-ról 1,7-re. Extrapoláltan feltételezhető, hogy a síbaleseteket követően akár 7400 fekvőbeteg-kezelésre is sor kerülhet.