A cégek 5 millió forintig adómentesen támogathatják a dolgozók lakásvásárlását
2018.01.22
A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakásvásárlását, építését, bõvítését, korszerûsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria-lemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelõs államtitkára az MTI-t.

Az Otthonteremtési Program olyan elemein túl, mint a CSOK vagy a kedvezményes lakás-áfa, a kormány a lakáshitelek törlesztéséhez, illetve lakásvásároláshoz is segítséget nyújtó, úgynevezett lakás-cafeteria is segíti a családok otthonteremtését - emelte ki Tállai András.

Az államtitkár elmondta, hogy a lakás-cafeteria a több mint 600 ezer lakáshitelesen is segíthet. Az adómentes támogatást a lakáshitel törlesztése mellett új vagy használt lakás vásárlására, építésére, korszerûsítésére, akadálymentesítésére és legalább egy lakószobával történõ bõvítésére is fel lehet használni. A munkáltató a lakás értékének 30 százalékát, öt év alatt maximum 5 millió forintot adhat ilyen támogatásként adómentesen.

Ahol a munkáltató a cafeteria-rendszerben biztosít a dolgozók számára a béren túl is különféle juttatásokat, ott, mivel errõl jellemzõen az év elején kell dönteni, az érintetteknek érdemes megfontolni a lakás-cafeteria választását. Nagyon kedvezõ lehetõség az adómentesen adható lakás-cafeteria, hiszen a juttatást egy az egyben, mindenféle levonás nélkül kapja meg a munkavállaló, ugyanis semmilyen közterhet nem kell fizetnie utána - húzta alá az államtitkár.

Tállai András ismertetése szerint 2016 nyarától még kedvezõbbek lettek a feltételek. Azóta már arra lakásra is igénybevehetõ a támogatás, ahol a szobaszám egy-két együttlakó családtag esetén nem haladja meg a három szobát, három-négy ember esetén pedig a négy szobát. Ezen felül minden további ember esetén egy lakószobával nõ a méltányolható méret maximális értéke.

Az adóhivatalhoz beérkezett adatok szerint 2016-ban a lakás-cafeterianak köszönhetõen 41 ezer munkavállaló csökkentette összességében 18 milliárd forinttal lakáscélra felvett hitelét - mondta Tállai András.