Novidea: A biztosítók korszerűsíthetik az alapvető irányítási rendszereket
2024.01.30

A biztosítótársaságok a Novidea biztosításkezelési platform kutatásai szerint a következő két évben valószínűleg korszerűsítik alapvető biztosításkezelési platformjaikat.

A Legacy Out, Digitalization In: The State of Modern Insurance Technologies 2024 című tanulmány nyolc ország, 330 biztosítási vezetőjének meglátásait tartalmazza. A felmérést tavaly októberben online végezte a Global Surveyz Research globális kutatócég.

A kutatás szerint a biztosítók átlagosan körülbelül öt rendszert használnak az olyan alapvető folyamatokhoz, mint a kárigények, a számlázás, a kötvényforgalmazás és a kockázatvállalás. A megkérdezett, 5000-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok háromnegyede 6-10 rendszert használ.

A válaszadók 38%-a válaszolta, hogy rendszereik nem tartalmaznak mindent, ami a biztosítási műveletekhez szükséges. Kevesebb, mint negyedüknek nyújtanak megfelelő támogatást a jelenlegi rendszereik, és 77 százalékuk szerint a technológiájuk csak bizonyos esetekben segít.

Eric Ayala, a Novidea ügyvezető igazgatója e-mailben nyilatkozott a Digital Insurancenak:

"Az adatok olyan biztosítási vezetőkről szólnak, akik fontos fordulóponton vannak. Tudják, hogy örökölt technológiai rendszereik visszatartják őket a sikeres átalakítástól és modernizációtól. A múltban az üzletmenet megszakadásától vagy a korszerűsítés költségeitől való félelem felülmúlta a cselekvés szükségességét, de mindez mára megváltozott. A biztosítási piac túlságosan versenyképes, az ügyfelek elvárásai pedig túl magasak ahhoz, hogy változatlanul maradjanak."

A válaszadók közel háromnegyede válaszolta, hogy a rendszerük frissítésével kapcsolatos félelmek visszatartották őket. A leggyakrabban említett okok a költségek (48%), a meglévő rendszerekkel való kompatibilitási problémák (42%), az ügyfelek elfogadásával kapcsolatos aggodalmak (38%), a képzéshez szükséges idő (30%) és az üzletmenet megszakadásától való félelem (28%) voltak. Amikor a válaszadókat a jelenlegi technológiai rendszereikkel kapcsolatos legnagyobb kihívásokról kérdezték, 41%-uk az adatminőséget, 35%-uk az adatvédelmet és adatbiztonságot, 35%-uk pedig a méretarányt nevezte meg.