Világszerte egyre optimistábbak a cégvezetõk
2018.01.24
Rekordszintet ért el a gazdasági környezetet – legalábbis rövid távon – derûlátóan megítélõ cégvezetõk aránya - ez az egyik fõ megállapítása a PwC mintegy 1300 vezérigazgató bevonásával készített globális felmérésének, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon hozták nyilvánosságra.

A vállalatvezetõk 57 százaléka úgy véli, hogy a globális gazdaság növekedési üteme gyorsulni fog a következõ 12 hónapban. A megkérdezett vezérigazgatók 42 százaléka emellett „nagyon bizakodó” saját cége bevételnövekedési kilátásait illetõen a következõ 12 hónapra nézve, szemben a tavaly mért 38 százalékkal – számol be a felmérés fõbb megállapításairól a PwC Magyarország.

A kutatás tanúsága szerint az USA tovább növelte elõnyét Kínával szemben a legvonzóbb piacok rangsorában, Németország pedig megtartotta harmadik helyét.

A PwC felmérésébõl az is kiderül, hogy a cégvezetõk több mint fele tervez létszámbõvítést a következõ egy évben, új belépõkre leginkább az egészségügyi, a technológiai, az üzleti szolgáltatási, a kommunikációs, valamint a vendéglátás és szabadidõ ágazatban van szükség. A bankszektorban, a tõkepiacokon és a biztosítási ágazatban azonban a cégvezetõk csaknem negyede (24 százalék) tervez munkaerõ-csökkentést: a bank- és tõkepiaci szektorban a munkahelyek 28 százaléka fog várhatóan megszûnni nagyrészt a technológia és az automatizálás hatására.

A világgazdasággal kapcsolatos optimizmus ellenére egyre több üzleti, társadalmi és gazdasági tényezõvel kapcsolatban nõnek az aggályok. A vezérigazgatók a geopolitikai bizonytalanságtól, a számítógépes fenyegetettségtõl, a terrorizmustól, a szakemberhiánytól és a populizmustól „tartanak nagyon”. A vezérigazgatók több mint egyharmada számolt be továbbá arról, hogy a munkavállalók és az ügyfeleik részérõl növekvõ nyomást érzékel arra vonatkozóan, hogy a vállalat foglaljon állást társadalmi, illetve politikai kérdésekben (38 százalék).

"A magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban nagyon bizakodó vagyok. A világgazdaság alakulásáról azt gondolom, hogy általában befolyásoló tényezõ lesz az USA és Kína. Ahogy azonban a világ vezérigazgatóinak optimizmusa is tükrözi, alapvetõen sokkal nyugalmasabb év elé nézünk, a kínai gazdaság jól teljesít és az eurózóna körüli hullámok is elcsitultak" - idézi a közlemény Nick Kóst, a PwC Magyarország vezérigazgatóját.