A biztosítókat is fenyegeti az eurózónában dúló turbulencia
2011.11.23
A régión belüli folyamatos piaci turbulencia és a recessziós nyomás is aláássa az eurózóna biztosítóinak mérlegét – derül ki az AM Best jelentésébõl.

Az AM Best által minõsített, eurózónában mûködõ biztosítók legtöbbje erõs mérleget mutatott fel a szeptemberi stresszteszt eredményei alapján. Azóta azonban a gazdasági környezet tovább gyengült, amely jelentõs hatást gyakorolt az euróövezeti országok biztosítótársaságainak eszközeire – állítja a hitelminõsítõ.

„Bár az AM Best nem valószínûsíti Olaszország – a világ harmadik legnagyobb kötvénykibocsátójának – bedõlését, azonban a gazdasági bizonytalanság erõteljes növekedése jellemzi az eurózónát. Az AM Best továbbra is megfigyelés alatt tartja ezen társaságokat” – tette hozzá a hitelminõsítõ.

Azokat a vállalatokat, melyekkel kapcsolatban nem látszik túlzott kitettség, de a piaci folyamatok negatívan befolyásolhatják mûködésüket, a hitelminõsítõ további információk szolgáltatására szólítja fel. A minõsített társaságok likviditási helyzetét, és pénzügyi rugalmasságát is figyelemmel kíséri az ügynökség.

Az AM Best folytatja a befektetési kockázatok menedzselésével, a fedezeti stratégiákkal, a növekedési elõrejelzésekkel és a teljesítmény-elvárásokkal kapcsolatos megfigyeléseket azokban az országokban, melyek recessziós veszélynek vannak kitéve. A hitelminõsítõ szerint a csalások száma is várhatóan emelkedni fog a nehéz piaci körülményeknek köszönhetõen.

A pénzügyi piacok teljesítménye körüli bizonytalanság mellett az európai vezetõk összehangolt erõfeszítéseinek hiányát is aggasztónak találja az AM Best.