A PERILS 1,94 milliárd euróra emelte a Ciarán szélvihar okozta ágazati kárbecslést
2024.02.09

A zürichi székhelyű PERILS katasztrófa-biztosítási adatszolgáltató közzétette a Ciarán, más néven Emir extratrópusi szélvihar második ágazati kárbecslését, amely 1 937 millió euróra emelte az összeget.

Ez a frissített becslés az érintett franciaországi, belgiumi, brit és hollandiai biztosítótársaságoktól gyűjtött kárbejelentési adatokon alapul, és összehasonlítható a PERILS által 2023. december 15-én, azaz hat héttel az esemény befejezése után kiadott eredeti, 1 889 millió eurós kárbecsléssel.

A PERILS európai fedezeti definíciójával összhangban a kárszámok a vagyoni üzletágat fedezik.

A katasztrófabiztosítási adatszolgáltató megjegyezte, hogy a legtöbb kár Franciaországban keletkezett, ezt követi az Egyesült Királyság és Belgium.

A PERILS az esemény részleteit ismertetve elmondta: "A Ciarán szélvihart a La Manche-csatorna felett egy keskeny, szélsőséges szélsáv jellemezte, amely a La Manche-csatornától északra és különösen délre húzódott.Észak-Franciaországot, Dél-Angliát, Belgiumot és Hollandiát érintette. Franciaországban a szélsebesség az 1987-es nagy vihar óta nem látott szintet ért el, a bretagne-i Pointe du Raz-foknál 207 km/h-s széllökést mértek. Hasonlóan szélsőséges szélsebességeket jelentettek Normandiából és a Csatorna-szigetekről is. Franciaországban az ipari veszteségek olyan szintet értek el, amilyenre a 2009-es Klaus szélvihar óta nem volt példa. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Hollandiában tapasztalt ipari veszteségszintek nem voltak szokatlanok egy ilyen jellegű eseményhez képest."