Marsh: Továbbra is mérséklődik a globális kereskedelmi biztosítási díjak emelkedése
2024.02.13

A globális kereskedelmi biztosítási díjak 2%-kal emelkedtek 2023. negyedik negyedévében (a harmadik negyedévi 3%-os emelkedésről), ami a 25. egymást követő negyedév volt a díjemelkedés szempontjából - derül ki a Marsh nemrég közzétett globális biztosítási piaci indexéből.

A negyedik negyedévben a díjak továbbra is viszonylag konzisztensek voltak szinte minden régióban, amit a pénzügyi és szakmai biztosítási ágazatokban, valamint a kiberbiztosításban bekövetkezett árcsökkenés okozott. A negyedév eredményeihez hozzájárult a vagyoni kockázatok mérsékelt díjemelkedése is, mivel a megnövekedett verseny ellensúlyozta az erős kereslet és a folyamatos veszteségek hatását.

Pat Donnelly, a Marsh Specialty and Global Placement elnöke az eredményeket kommentálva elmondta: "A számos globális gazdasági bizonytalanság idején az ügyfelek örömmel fogadják a biztosítási díjak - különösen a vagyoni kitettségek esetében - megnövekedett stabilitását és a biztosítók által a jól kezelt kockázatokért folytatott verseny fokozódását."

A jelentés főbb megállapításai a következők:

A negyedik negyedévben a díjak átlagosan stagnáltak az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben. Az USA-ban 3%-kal, Európában 4%-kal, Indiában, a Közel-Keleten és Afrikában 4%-kal, Latin-Amerikában és a Karib-térségben pedig 8%-kal emelkedtek meg.

A globális vagyonbiztosítási díjak 2023. negyedik negyedévében átlagosan 6%-kal emelkedtek, ami enyhe csökkenést jelent az előző negyedévi 7%-os növekedéshez képest; a balesetbiztosítási díjak 3%-kal emelkedtek, ami megegyezik az előző négy negyedévvel.

A hatodik egymást követő negyedévben csökkent a pénzügyi és szakmai biztosítási ágazatok általános árazása. A díjcsökkentések és az üzleti tevékenységért folytatott fokozott verseny miatt - különösen az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és a csendes-óceáni térségben - az átlagos díjak 6%-kal csökkentek a negyedik negyedévben, ugyanannyival, mint az előzőben.

Globálisan a kiberbiztosítási díjak 3%-kal csökkentek, szemben az előző negyedévi 2%-os csökkenéssel; ez csak a második negyedév, amelyben 2018 óta átlagosan csökkenést regisztráltak.

Végül pedig a jelentés megállapította, hogy a biztosítók a legtöbb régióban továbbra is aggódnak az infláció az eszközértékekre és a kárigényköltségekre gyakorolt hatása miatt.