A légszennyezés a leggyorsabban növekvő védelmi rés
2024.03.07

Az Airmic tagjai körében végzett felmérés szerint a légszennyezés a leggyorsabban növekvő védelmi rés az éghajlati kockázatok biztosítási fedezetében.

A kutatásban részt vevők közel 40%-a mondta azt, hogy a légszennyezés védelmi hiányosságot jelent a szervezetük éghajlati kockázatokra vonatkozó biztosítási fedezetében, szemben a 2023 májusában mért 21%-kal, amikor az Airmic-tagokat utoljára kérdezték meg ugyanerről a kérdésről.

Nemrég az Egyesült Királyság alsóháza új kutatási tájékoztatót tett közzé a levegőminőségről, amely kiemelte, hogy a kormány szerint a rossz levegőminőség a legnagyobb környezeti kockázatot jelenti a közegészségügyre nézve.

Hoe-Yeong Loke, az Airmic kutatási vezetője elmondta: "Tagjaink arról számoltak be, hogy a légszennyezés a legtöbb biztosítási kötvény standard kizárása, ugyanakkor nincsenek teljesen tisztában olyan felelősségbiztosításokkal, amelyek reagálnának a szervezetük által okozott állítólagos vagy tényleges légszennyezésre, kivéve, ha közvetlenül az igazgatóik és tisztségviselőik ellen teszik ezt.".

Általánosabban az éghajlati kockázatokkal kapcsolatban az Airmic tagjai szerint a viszontbiztosítók egyre részletesebb információkat vagy általános kizárásokat kérnek, különösen az Egyesült Államokban. Loke hozzátette: "A nagyobb kérdés talán az, hogy a vevők úgy gondolják, hogy van fedezetük, de lehet, hogy a fedezetnek felső határai vannak, vagy hogy a biztosítók nem mindig tisztázzák a kivételeket. Ez az a terület, ahol fel kell világosítanunk magunkat és szervezeteinket, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy mi tartozik a fedezet alá."