Elmaradt az év eleji holtszezon a személyi kölcsönöknél
2018.02.13
Továbbra is sok akciós ajánlattal lehet találkozni a személyi kölcsönöknél, annak ellenére, hogy az év elsõ hónapjai nem számítanak erõs idõszaknak ennél a konstrukciónál. A magas jövedelmû és nagy összeget igénylõ ügyfeleknek kedvezõbbek a pozícióik - írja a Világgazdaság.

Az év végi hajrá elültével sincs vége a banki akcióknak a személyi kölcsönöknél: miközben az év elsõ hónapjai hagyományosan nem számítanak kiemelt idõszaknak ennél a termékcsoportnál, minden, a lakossági piacon erõs pozíciójú szereplõ érvényben tart kedvezményes ajánlatokat. A most futó akciók a magas igazolható jövedelemmel rendelkezõ, illetve a nagy hitelösszeget igénylõ ügyfeleket jutalmazzák elsõsorban: az egy számjegyû teljes hiteldíjmutató (THM) elérésének sok esetben legalább 250 ezer forint havi jóváírás és több millió forintos kölcsön a feltétele.

Emellett több hitelintézet is alkalmazza a lépcsõzetes kedvezmények elvét: vagyis két-három, különbözõ mértékû kedvezmény érhetõ el, és minél magasabb jövedelmet mutat ki, illetve igényelt összeget jelöl meg az ügyfél, annál kedvezõbbek a kölcsön kondíciói. Az árazás egyébként nem sokat változott az elmúlt hónapokhoz képest: a legkedvezõbb, akciós kamatok többnyire 7 és 9 százalék között szóródnak, és ekkor jellemzõen a THM is egy számjegyû marad.

Az akciós ajánlatok nagy száma alapján a pénzügyi szolgáltatók arra számítanak, hogy erõs marad a kereslet a tavalyi év egyik húzótermékének számító személyi kölcsönök piacán. A várakozás persze érthetõ, hisz a háztartások jövedelme hosszú idõ óta és jelentõsen nõ, visszatérõben van az eladósodási kedv, miközben a lakáshitelezés élénkülése közvetve kedvez a fogyasztási hitelek piacának is. A növekedés üteme idén már némileg csökkenhet a személyi kölcsönöknél, mert nagyon magas az a bázis, amelyet az új kihelyezéseknél 2017-ben produkált a piac. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2017-ben 306,1 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerzõdéseket a háztartások, ami 46,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a 2015-ös mennyiségnek pedig jóval több, mint a duplája. Ennek nyomán 2017 végére 490 milliárd forint közelébe emelkedett a háztartásoknál lévõ személyi hitelek állománya Magyarországon; ez 27,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Figyelemre méltó, hogy a személyi hiteleknél is villámgyorsan törnek elõre az éven túli kamatperiódusú – illetve végig fix kamatozású – változatok. A jegybank statisztikái szerint tavaly az öt éven túli kamatfixálású személyi kölcsönök aránya 39,5 százalékra emelkedett az új szerzõdéseknél az egy évvel korábbi 31,9-hez képest, miközben a változó kamatozású – vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású – változatoké 38,5-rõl 27,5 százalékra csökkent. Tavaly mellesleg tovább csökkent a személyi hitelek átlagos kamata. Az MNB 2017 decemberére 14,18 százalékos, éves, átlagos rátát mutatott ki, ami 1,3 százalékpontos mérséklõdés az egy évvel korábbihoz képest.