300 millió eurós veszteséget vár az osztrák biztosító csoport
2011.11.25
Az osztrák UNIQA csoport az idei év elsõ kilenc hónapjában 181 millió eurós veszteséget könyvelt el, a görög államkötvény leírások egyszeri jelentõs hatásának, valamint a csoport szerkezetátalakítási beruházásainak köszönhetõen.

A folyamatos díjas biztosítások jelentõs emelkedést mutattak: a belõlük származó díjbevétel 4,9%-kal, 4080 millió euróra nõtt, köszönhetõen elsõsorban a dél-kelet-európai piacoknak, melyek a csoport díjbevételéhez 20,7%-kal járultak hozzá. Az osztrák piacon a csoport 2,7%-kal növelte a folyamatos díjakból származó bevételeit.

A 2011. évi eredményvárakozások ugyanakkor nem változtak: továbbra is 250-300 millió eurós veszteséget prognosztizál a csoport.

Az UNIQA ügyvezetõ igazgatója az eredményekhez hozzátette: „az elmúlt hónapokban sikerült közelebb kerülnünk a májusban bejelentett célkitûzéseinkhez, miszerint 2015-ig megduplázzuk, vagyis 15 millióra növeljük ügyfélszámunkat. Az a tény, hogy a szerkezetátalakítás ideje alatt is sikerült növelnünk piaci részesedésünket szintén azt mutatja, hogy jó irányban haladunk és ügyfélfókuszunkat is jól élesítjük.”

A teljes csoport díjbevétele – beleértve az egyszeri díjas életbiztosításokat is – az elsõ kilenc hónapban 4559 millió euró volt. Ez mintegy 2,3%-os csökkenésnek felel meg az elõzõ év hasonló idõszakához képest, amely kizárólag az egyszer díjas termékek csökkenõ értékesítésének tudható be – tette hozzá Andreas Brandstetter

A vagyon- és balesetbiztosítási üzletágban az UNIQA csoport 5,7%-kal, 2120 millió euróra növelte díjbevételét a vizsgált idõszakban. Ausztriában a folyamatos díjas biztosítások forgalma 3%-kal, 1112 millió euróra nõtt, míg a nemzetközi díjbevételek 8,7%-ot híztak, meghaladva ezzel az egymilliárd eurós értékhatárt.

A csoport kelet- és délkelet-európai leányvállalatai szintén növelték díjbevételüket: 7,4%-kal 651 millió euróra. Különösen erõs – 10% feletti - növekedés volt megfigyelhetõ Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában, Csehországban és Ukrajnában.

Az egészségbiztosítások díjbevétele az elsõ kilenc hónapban 3%-kal, 756 millió euróra nõtt: Ausztriában 614 millió eurót (2,9%), meg a nemzetközi piacokon 142 millió eurót (3,7%) könyvelt el a csoport. Kelet-Európa 17 millióval járult hozzá ehhez, ami 42,4%-os növekedést jelent. Nyugat-Európában az egészségbiztosítási díjbevételek az elõzõ évi szinten, 125 millió eurón maradtak.