Több mint 500 építmény pusztult el a Smokehouse Creek tűzben
2024.03.06

Miután már több mint egymillió hektárnyi területet égetett le, a rekordot döntő texasi Smokehouse Creek-tűz úgy fest, tovább fog terjedni. Több mint 500 épült semmisült meg eddig.

A forró és szeles időjárás február 26. óta elősegítette és felgyorsította az erdőtüzek növekedését az Egyesült Államok déli részén, ami több pusztító tűzvészhez is vezetett Texas Panhandle-ben. A texasi hatóságok március 1-jei adatai szerint 131 különböző tűzben több mint 1,26 millió hektár égett le. Ezek közül a legnagyobb a Smokehouse Creek tűz, amely most is tovább növekszik, és éppen Oklahomában ég, miután összeolvadt egy másik tűzzel.

A jelentések szerint a Smokehouse Creek-tűz csak 15%-ban van megfékezve, és mintegy 500 épületet pusztított el eddig. Az elpusztult épületek tényleges száma bizonytalan, és valószínűleg jóval magasabb, mivel sokan közülük inkább mezőgazdasági épületek, mint lakóházak.

A CoreLogic szerint az erdőtűz határain belül mintegy 1544 egylakásos lakóingatlan található, amelyek együttes újjáépítési értéke 356 millió dollár.