Itt az év legnagyobb biztosítói felvásárlása
2018.03.05
A pénteki tõzsdei záróértéke felett 33%-kal, 15,3 milliárdért megvásárolta a francia Axa biztosítóóriás az amerikai XL Groupot, ezzel az eddiginél is nagyobbat hasítva ki a növekvõ díjbevételû amerikai nem-életbiztosítási, egyúttal a viszontbiztosítási piacból - írja a Portfolio.

A második legnagyobb európai biztosítónak számító francia társaság közleménye szerint 57,6 dollárt fizet a (viszont)biztosító részvényeiért, szemben a pénteki 43,3 dolláros tõzsdei záróárral. A Bloomberg már szombaton beszámolt róla, hogy a két biztosító elõrehaladott tárgyalásokat folytat egymással.

A tranzakció finanszírozása így néz ki: 3,5 milliárd dollárt meglévõ készpénzállományból, 6 milliárd dollárt a biztosító élet ágának második negyedévben tervezett amerikai elsõdleges tõzsdei részvénykibocsátásából (IPO), 3 milliárd eurót pedig alárendelt kötvényekbõl tervez kifizetni az Axa.

Thomas Buberl, az Axa vezérigazgatója két éve vette át a társaság vezetését, azóta a megnõtt a biztosító üzleti aktivitása, újrafókuszálták a tevékenységi kört, különösen a vállalati nem-életbiztosításokra koncentrálva. Eszközeladásokat hajtottak végre, és csökkentik piacaik számát.

Elemzõk jó idõzítésûnek tartják az Axa döntését, hiszen a természeti katasztrófák megszaporodása miatt a díjak és díjbevételek növekedésére lehet számítani a viszontbiztosítási és a vagyon- és felelõsségbiztosítási piacon. Nem véletlenül érdeklõdött a bermudai székhelyû társaság iránt a német Allianz is, az XL árfolyama pedig péntek estig 23%-ot emelkedett a New York-i tõzsdén. Az amerikai kormány közlése szerint tavaly 306 milliárd dollár gazdasági kárt okoztak az idõjárással kapcsolatos katasztrófák.