Aon: Az SCS áprilisi eseményei több százmilliós gazdasági és biztosítási veszteségeket okoznak
2024.04.16

Az Aon múlt heti jelentése szerint az április 6-11. között az USA középső és déli részét sújtó, a közelmúltban lecsapó erős szelek és heves konvektív viharok a becslések szerint több százmillió dolláros vagy annál magasabb gazdasági és biztosítási veszteségeket okoztak.

Április 6-7. között egy mély felszíni alacsony nyomású rendszer súlyos viharokat és rendkívül erős szeleket indított el az Egyesült Államok középső része felett. A heves időjárási hatások csak Iowa, Illinois és Tennessee államokban voltak jellemzőek, míg a 75 mérföld/órát (120 km/h) meghaladó széllökések főként Colorado, Nebraska és Wyoming államokban voltak tapasztalhatók.

Ezután, ahogy a kezdeti rendszer Kanada déli része felé haladt, április 8-án egy új alacsony nyomású rendszer kezdett kialakulni Texas nyugati része felett. Az Aon kifejtette, hogy ennek a rendszernek a lassú előrehaladása, valamint a Mexikói-öböl felől érkező gazdag nedvesség advekciója hosszabb ideig tartó, folyamatos heves viharok és intenzív esőzések időszakát indította el az USA déli része felett.

Megerősítést nyert, hogy április 8-11. között mintegy 450 viharjelentést küldtek a Vihar-előrejelző Központnak (SPC), amelyek mind Texas és Dél-Karolina között húzódtak.

Az Aon megjegyezte, hogy az elmúlt héten tapasztalt legnagyobb károkat a szélsőséges esőzések okozták, elsősorban olyan államokban, mint Texas, Louisiana, Mississippi és Florida.

A széles körű áradások számos otthont, vállalkozást és járművet öntöttek el több kelet-texasi megyében, köztük Jasper, Newton, Hardin és Tyler megyékben.

Ugyanakkor Floridában és Louisianában is jelentős árvízkárok keletkeztek, többek között Tallahassee (FL) és New Orleans (LA) városokban.

Továbbá az áradások és a Mississippi államban bekövetkezett heves időjárási hatások kombinációja Scott megyében egy halálos áldozatot követelt és legalább 72 otthonban jeentettek súlyos károkat 6 másik megyében.

Eközben a délkeleti országrészben is jelentős pusztítást okozott a viharos időjárás, mivel az erős szél és a többszörös tornádó több házról is leszakította a tetőt, villanyvezetékeket és fákat döntött ki, és komoly áramkimaradásokat okozott, különösen Slidell (LA), Lake Charles (LA), Port Arthur (TX) és Katy (TX) városokban.

Végül az Aon megjegyezte, hogy az orkán erejű széllökések Colorado államban több mint 150 000 áramkimaradáshoz, valamint nagy számű kidőlt fákhoz és jelentős anyagi károkhoz vezettek, főként Denver területén.