Jobban nõtt az export értéke tavaly, mint az importé tavaly
2018.03.12
Idén januárban az export euróban számított értéke 10, az importé 9,3 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. A külkereskedelmi többlet 113 millió euróval nõtt – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, második becslésében.

A kivitel értéke 8,5 milliárd eurót (2623 milliárd forintot), a behozatalé 7,8 milliárd eurót (2416 milliárd forintot) tett ki januárban – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külkereskedelmi termékforgalomról szóló második becslésében. Eszerint a külkereskedelmi többlet 676 millió euró (208 milliárd forint) volt, a kivitel 80, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Januárban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 10, az importé 9,3 százalékkal nõtt.

Az elsõ hónapban impozánsan bõvülõ a külkereskedelmi többlet arra utal, hogy az erõs belsõ kereslet mellett a külkereskedelmi egyensúly javulása is hozzájárul a GDP növekedéséhez, a GDP akár érdemben gyorsulhat a tavalyi év végi növekedési ütemhez képest is – kommentálta a KSH becslését Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje. Hozzátette, az év egészében arra számítanak, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 200 millió euróval 7,88 milliárd euróra mérséklõdik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését, de jóval kisebb mértékben, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,5 százalékra gyorsulhat, de nem zárható ki még ennél dinamikusabb növekedés sem.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetõen a folyó fizetési mérleg és a külsõ finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat,
ami hozzájárul a külsõ adósságok és így a külsõ sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külsõ hitelezõvé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év második felében a forint lassú, fokozatos erõsödésére számítunk – fûzte hozzá az elemzõ.