Megtorpant a létszámbõvülés a bankokban
2018.03.13
A múlt év második felében már enyhén csökkent a hitelintézeti szektorban dolgozók átlagos száma, ám 2017 egészében, éves alapon még kitartott a növekedés. A fiókhálózat zsugorodása azonban folytatódott - írja a Világgazdaság.

Hajszállal haladta meg a 39 ezret a magyar hitelintézeti szektorban dolgozók átlagos száma a múlt év negyedik negyedében, amely 284 fõvel – 0,7 százalékkal – magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A 2014 óta tartó, gyakorlatilag folyamatos növekedési trend megállni látszik: a jegybank adatai szerint 2017 második felében már apadt az átlagos dolgozói állomány, hiszen a múlt év második negyedévében még 39 151-en álltak alkalmazásban a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél.

Az elmúlt tíz évben a legnagyobb állománybõvülés 2008-ban, a világgazdasági válságot megelõzõ hitelezési boom végén volt a hitelintézeteknél, akkor egy év alatt több mint 10 ezer fõvel nõtt a szektor, és csaknem 44 ezren dolgoztak a szolgáltatóknál. Ezt hirtelen törés követte, a válság elsõ teljes évében, 2009-ben mintegy négyezer munkavállalóval lett kevesebb, majd egy év stagnálás után, 2014-re a szektor további 2200 fõvel zsugorodott.

Azzal együtt viszont, hogy a magyarországi hitelintézetek átlagos dolgozói létszáma a 39 ezres érték körül látszik stabilizálódni, az álláspiac változatlanul igen élénk. A Profession.hu állásportálon pénteken 416 helyet hirdettek banki, illetve biztosítói területre országszerte, ami egyáltalán nem rossz eredmény. A tíz legnagyobb hazai székhelyû bank honlapján emellett 903 álláshelyet hirdettek a múlt hét utolsó munkanapján úgy, hogy öt olyan piaci szereplõ is akadt, amelynél meghaladta a százat a nyilvános szabad státuszok száma. A 900 álláshely pedig szintén igen jó eredménynek számít, hiszen 2017 augusztusában – ugyanezeket a szereplõket vizsgálva – még nagyjából 800 pozíciót találtunk a banki honlapokon.

A hitelintézeti fiókok számának alakulását illetõen már nem ennyire kedvezõ a helyzet. Az MNB adatai szerint 2017 utolsó negyedévében összesen 2420 hálózati egység mûködött az országban, ami 274-gyel – 10,2 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál. Az erõteljes csökkenésnek sem a ténye, sem a mértéke nem meglepõ annak tükrében, hogy az elmúlt öt évben rendre jelentõs mértékben zsugorodott a magyarországi fiókhálózat. (Az MNB adatai szerint 2013 végén még több mint 3100 hitelintézeti fiók mûködött országszerte.) Ráadásul a kilátások sem túl biztatók: az elektronikus szolgáltatások térnyerése, illetve a költséghatékonysági kényszer nyomán várhatóan a következõ években is mérséklõdik majd az értékesítési egységek száma, maximum az ütem lehet kérdéses. Érdekes, hogy a bankjegykiadó automatákat nem érinti a zsugorodás, sõt, azok száma még kissé emelkedett is az utóbbi években. A jegybank legfrissebb adatai szerint 2017 harmadik negyedévében 5081 ATM mûködött Magyarországon, szemben a 2016 végi nem egészen ötezerrel.