Szélsőséges időjárás söpör végig az Egyesült Államokon, milliárdos veszteségeket jósol az Aon
2024.05.14

Az Aon legfrissebb katasztrófajelentése rávilágít az Egyesült Államokban jelenleg is tartó extrém időjárásra, amely előrejelzések szerint jelentős, milliárdos nagyságrendű gazdasági károkat okozhat, különösen a déli államokban.

Május 2. és 5. között Texasban heves esőzések voltak, amelyek súlyosbították a már meglévő árvízproblémákat. Egyes területeken több mint 20 cm eső esett, ami jelentős áradásokhoz vezetett.

A káoszt tornádók is fokozták: Hawley közelében egy EF-3-as tornádó 165 mérföld/órás csúcsszéllel tombolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) houstoni irodája szerint Houstontól északra több helyen több mint 20 cm eső esett, a helyi maximum 23,32 cm volt a Livingston-tó közelében.

Május 6. és május 8. között a Nagy-síkságon és a Középnyugaton erősödött a viharos időjárás, ami miatt a Vihar-előrejelző Központ (SPC) ritka „magas kockázatú” figyelmeztetéseket adott ki.

Oklahomában és Kansas déli részén számos tornádó pusztított, nevezetesen egy EF-4-es tornádó Oklahomában, amelynek szélsebessége elérte a 175 mérföld/órát.

Michigan államban is súlyos viharok és tornádók pusztítottak ebben az időszakban, és az országban először hirdettek tornádóveszélyhelyzetet.

A következő napon súlyos viharok sújtották a Kansastól a Carolináig terjedő területet. Az SPC csak május 8-án 762 előzetes viharjelentést kapott, elsősorban jégeső- és széljelentéseket. Számos jelentésben nagyon nagy, több mint 3 cm átmérőjű jégesőt jegyeztek fel, elsősorban Missouriból, Tennessee-ből és Észak-Karolinából.

Tennessee-ben halálos tornádók és villámárvizek okoztak jelentős károkat, több megyében villámárvízi vészhelyzetet rendeltek el.

Az érintett államokban jelentős villámárvizek és folyóáradások voltak, amelyek következtében csak Texas keleti részén több mint 600 embert kellett kimenteni. Az áradások két halálos áldozatot követeltek, legalább 800 építményt megrongáltak, és több tucat megyét érintettek.

Az utóhatások jelentős károkat hagytak maguk után, csak Oklahoma északkeleti részén több mint 1200 ház sérült vagy semmisült meg. Michiganben Kalamazoo metropoliszában egy tornádó nagy károkat okozott egy FedEx létesítményben, és 30 mobilházat pusztított el, legalább 16 ember megsérült.

Pénzügyi szempontból a hatás várhatóan jelentős lesz, a gazdasági és biztosított károk valószínűleg több milliárd dollárra rúgnak.

Egy másik, nemrégiben készült jelentésben az Aon kiemelte az április 25. és május 2. közötti súlyos időjárási helyzetet, amely katasztrofális károkat és több milliárd dolláros veszteségeket okozhatott Nebraskában, Iowában és Oklahomában.