AM Best: A brazíliai árvizek viszontbiztosítási veszteségei várhatóan visszafogottak lesznek
2024.05.22

A brazíliai Rio Grande do Sulban bekövetkezett árvíz okozta veszteségeket 7,5 milliárd BRL-re (1,45 milliárd dollár) becsülik, de az AM Best megjegyezte, hogy a legtöbb viszontbiztosítót/biztosítót érintő hatás visszafogott lesz, mivel kisebb kitettségeket tartanak fenn, és kiszálltak a volatilis üzletágakból.

A heves esőzések április 28-án kezdődtek Rio Grande do Sulban, Brazília ötödik legnagyobb gazdasági államában, és az Instituto Nacional de Meteorologia (INMET) szerint csak május első öt napja alatt 400 millimétert tettek ki.

Az ezt követő áradások a jelentések szerint jelentős zavarokat okoztak az ipari és mezőgazdasági központnak számító államban, mintegy 100 ember életét követelve és több mint 200 000 embert kitelepítve.

Május 9-én az áradások okozta károkat 7,5 milliárd BRL-re becsülték. Ebből az összegből a Confedereção Nacional de Municipios 2 milliárd BRL-t az állami szektorban, 1,1 milliárd BRL-t pedig a magánszektorban keletkezett károkat állapított meg, a veszteségek nagy része - 4,4 milliárd BRL - a személyi tulajdonban keletkezett károkat érinti.

Eközben az AM Best kifejtette, hogy a teljes kár nem lesz ismert, amíg a víz el nem apad, mivel a vállalatok még mindig értékelik az árvíz hatásait.

Ricardo Rodriguez Perez, az AM Best pénzügyi elemzője a következőket nyilatkozta: „Az agrárgazdaság nagy jelentőséggel bír a brazil gazdaság számára, és Rio Grande do Sul mezőgazdasági központ, amely az ország rizsének mintegy 60%-át szállítja, de a biztosítók és viszontbiztosítók a tapasztalatok alapján megtanultak megbirkózni az éghajlattal kapcsolatos eseményekkel azáltal, hogy a kitettségek kisebb részét megtartják, és pontosabb valószínűsíthető maximális veszteségmodelleket dolgoznak ki. Ennek ellenére az árvíz a rizs árának emelkedése miatt valószínűleg az infláció megugrását fogja okozni, és ennek következtében hatással lesz a GDP-re is.”