Eddig 23-an "nyertek" a lakáslottón
2018.03.23
A januárban elsõként indult nemzeti otthonteremtési közösség (nok) elsõ kiválasztási rendezvényén 23 család - a közösség tagjainak több mint 12 százaléka - jutott közösségi finanszírozáshoz, hogy akár pár héten belül megvehesse az általa kiválasztott, új építésû lakást - tájékoztatta az MTI-t a Central Nemzeti Otthonteremtési Közösség (Nok) Szervezõ Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly novemberben fogadta el a Central Nok Szervezõ Zrt. által benyújtott elsõ, 180 tagú közösség nyilvántartásbavételi kérelmét.

A nok konstrukció lényege - amelynek létrehozása Rogán Antal fideszes képviselõ javaslata volt -, hogy a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak meghatározott összeg rendszeres befizetésére annak érdekében, hogy lakáshoz jussanak. A megvásárolandó lakás 10 millió és 40 millió forint közötti értékû új ingatlan lehet, a megtakarítási idõ legalább 10, legfeljebb 15 év.

A futamidõ végére a nok minden tagjának lakáshoz kell jutnia. Negyedévente sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki juthat elõbb lakáshoz. A megtakarításokhoz a befizetési kötelezettség 30 százalékának megfelelõ, de legfeljebb havi 25 ezer forint állami támogatás jár. A 120 hónapos futamidõnél maximum 3 millió forint, a 180 hónapos futamidejûnél pedig 4,5 millió forint állami támogatás vehetõ igénybe.

A havi részlet összege a nok futamidejétõl és a szerzõdéses értéktõl (a tervezett lakás árától) függ, a havi befizetési részletek nem változnak a futamidõ alatt. Ha valaki magasabb árú ingatlant kíván megvásárolni, mint az állami támogatással növelt befizetésének összege, az adásvételkor saját forrásból kell kifizetnie az értékkülönbözetet.

A nok-tagságnak költségei is vannak. A Central Nok honlapján közzétett adatok szerint a tagoknak a szerzõdéses érték 1 százalékának megfelelõ egyszeri regisztrációs díjat kell fizetniük. E mellett az ügyfelek a havi részlet elemeként havonta szervezési díjat (a szerzõdéses érték 0,1 százaléka, de maximum havi 20 ezer forint) és hitelfedezeti életbiztosítási díjat (a szerzõdéses érték 0,02 százaléka) is fizetnek. Ha valaki nem pontosan teljesíti vállalását, a szervezõ késedelmi kamatot (jegybanki alapkamat + 1 százalék) számol fel.

A honlapon közölt egyik példa szerint, 10 éves futamidõ és 10 millió forintos szerzõdéses érték esetén havonta 91 333 forintot kell befizetni (ebbõl az alaprészlet 83 333 forint, 6000 forint a 40 százalékos engedményû, akciós szervezési díj, 2000 forint pedig a hitelfedezeti életbiztosítás díja). A teljes futamidõ alatti befizetés 10 959 960 forint, az új lakás vásárlására fordítható összeg pedig a 3 millió forint állami támogatással 13 millió forint.

A Central Nok közleményében ismerteti: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felügyelt szervezet szerdai hivatalos kiválasztási eseménye után 23 család kezdheti meg akár már meglehetõsen rövid idõn belül is, 4,5 millió forintos állami támogatással és banki hitelezés nélkül új lakása finanszírozását.

Az új megoldás egyik legfontosabb jellemzõje, hogy nagyon sok más, piacon jelenleg elérhetõ termékkel szemben, hosszú távon is jól tervezhetõvé teszi az új lakás vásárlással kapcsolatos megtakarítást és családi tehervállalást. Az új megtakarítási konstrukció másik fontos elõnye, hogy a kamatmentes közösségi finanszírozás mellett semmilyen formában sem fordulhat elõ, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerzõdésben vállalt - írják.

Török Béla, a társaság vezérigazgatója a közleményben kifejtette: "A mai nap azonban egyértelmûen bebizonyította: hiába volt sok kritika, kishitûség, téves információ, a nok jól mûködõ, átlátható és megnyugtató megoldás mindazok számára, akik élni szeretnének a nagy összegû állami támogatással és hisznek a közösségben és a közösségi finanszírozás erejében" - írta az MTI.