Nádas Péter kapta idén az Aegon Mûvészeti Díjat
2018.03.24
Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben - Nádas Péter Világló részletek címû mûve 2018-ban az Aegon Mûvészeti Díj nyertese - írja közleményében az Aegon Biztosító.

Az idei a tizenharmadik Aegon Mûvészeti Díj. Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése az elõzõ év kiemelkedõ kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

"A szakmai életünkben is elengedhetetlen, hogy idõrõl idõre megmérettessük magunkat. Azonkívül, hogy szert teszünk a szükséges szaktudásra, tapasztalatra, fontos lehet az is, milyen véleményt alkotnak arról, amit csinálunk. Ha megbízható emberek, kizárólag szakmai szempontok alapján döntenek egy díjról – az hiteles és jólesõ visszajelzés egy pályája csúcsán lévõ embernek éppúgy, mint egy pályakezdõnek. 13 évvel ezelõtt mi sem gondoltuk, hogy ennyire hiteles és sikeres lesz a Díj: nemcsak itthon, de külföldön is hivatkozzák" - mondta Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadó alkalmából.

2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hét fõs zsûri szavazatai alapján állt össze. Az idei tízes listán erõs a líra és erõsek a nõk: 4:6 arányban versek és regények, nõi és férfi szerzõk versenyérõl szólt az idei év. Átfogó, visszatekintõ, összegzõ és gyûjteményes mûvek jellemzik a jelölt mûveket, izgalmas hõsnõk, önéletrajziság, és a közelmúlt eseményei lírában és nagyregényben is. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvetõ és Jelenkor – tíz kötete versenyzett a díjért.

A díjazott szerzõnek járó nettó hárommillió forint fölött évente több tízmillió forint értékû média-megjelenést hoz a Díj a nyertes mû, a jelöltek és kiadóik, tágabban a kortárs irodalom számára. Az Aegon Magyarország azóta, hogy a kortárs magyar irodalom elkötelezett támogatója lett, többszáz millió forintot költött a területre.