Swiss Re: A gépjármű-felelősségbiztosítások áremelkedése lassul, mivel a kárinfláció mérséklődik
2024.05.30

A gépjármű-biztosítási díjak emelkedése várhatóan hamarosan lelassul, elsősorban a dezinfláció, a jobb biztosítási teljesítmény és a verseny fokozódása miatt, ami viszont a Swiss Re Intézet szerint csökkenti a gépjármű-biztosítások költségeit a fogyasztók számára.

A személygépkocsikra vonatkozó díjemelésekkel a díjak a csúcspontjukhoz közelednek, és a szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban hamarosan enyhülni fognak. Hosszabb távon a következő két évben a díjemelések lassulásának fő mozgatórugói várhatóan az infláció csökkenésének hatásai, a biztosítási eredmények folyamatos erősödése és a verseny fokozódása lesz.

A személygépkocsik terén Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban bekövetkezett jelentős áremelkedések komoly hatást gyakoroltak a fogyasztói árinfláció (CPI) emelkedésére.

Németországban a gépjármű-felelősségbiztosítási CPI 2024 márciusában 23,4%-kal, az USA-ban pedig 22,2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Bár a Swiss Re szerint a gépjármű-infláció túlértékelése az USA esetében azt jelentette, hogy a márciusi alapvető CPI-nyomat is valószínűleg túlértékelt volt.

A termelői árindex (PPI) 6,5%-os személygépkocsi-biztosítási inflációt jelez, míg a Swiss Re becslései az iparági tarifabejelentések adatai alapján 14%-os márciusi éves szintű növekedést jeleznek.

Az Egyesült Királyságban az összes vállalt üzletágra vonatkozó adatok a kifizetett díjak 33,5%-os növekedését mutatják 23 4Q-ban, és összességében 25%-os növekedést 2023-ban a 2022-es évhez képest.

A Swiss Re megállapította, hogy az emelkedés hátterében a 2020-ban tapasztalt magas kockázatvállalási marzsok után a veszteségek megugrása, valamint a globális ellátási lánc zavarai és a munkaerőköltségek miatti magasabb javítási és pótlási költségek állnak. Valamint a balesetek számának növekedése, mivel a forgalom sűrűsége a lezárások után ismét megnőtt, ami mind a káresemények gyakoriságának, mind a káresemények súlyosságának növekedéséhez vezetett.

Ezek a díjtételek a gyenge piaci feltételeket tükrözték, és a jövedelmezőség számos piacon jelentősen romlott. Az Egyesült Államokban a személygépkocsi-biztosítók 53 milliárd USD veszteséget szenvedtek el 2022-2023 között.

Az elemzők várakozásai szerint az elmúlt két év árképzésének javulása 2024-ben és 2025-ben erősebb biztosítási eredményekhez vezethet.

A nyereségességnek a gépjárművekhez kapcsolódó kategóriák alacsonyabb inflációja is kedvez. A Swiss Re 2023-hoz képest lassuló kárköltség-növekedést prognosztizál a használt autók karbantartási és javítási inflációjára.

A használt autók piacán általában véve is gazdasági dezinfláció várható, valamint a növekvő verseny is a díjnövekedés lassulását eredményezi.

Az elemzők 2024-25-re vonatkozóan azt is előre jelzik, hogy a kockázatvállalási nyereség az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban továbbra is kihívást jelenthet. Ehhez elsősorban a kárinfláció enyhülése járul hozzá, ami a megfelelőbb árazással és a növekvő befektetési hozamokkal együtt fokozza a gépjármű-biztosítási versenyt.

Ezenkívül az Egyesült Államokban a CPI vs. PPI összehasonlítás, az Egyesült Királyságban pedig a megújított vs. újonnan kötött szerződések adatai is azt jelzik, hogy a verseny fokozódik.