Egyre biztonságosabbnak tartjuk az önvezetõ autókat
2018.04.03
Világszerte nõtt az elmúlt egy évben az önvezetõ autók elfogadottsága - derül ki a Deloitte felmérésébõl. A legtöbben ismert, megbízhatónak tartott márkától származó önvezetõ autóba ülne be - írja a Forbes.

2017-hez képest jelentõsen csökkent azok aránya, akik úgy vélik, hogy az önvezetõ jármûvek nem lesznek biztonságosak. A legnagyobb változás Kínában történt, itt 2017-ben még a megkérdezettek 62 százaléka volt bizalmatlan az önvezetõ autókkal szemben, idén már csupán egynegyedük. Mexikóban a Deloitte felmérése hasonló pálfordulást mért, a vizsgált országok közül itt a legalacsonyabb azok aránya, akik szerint az önvezetõ jármûvek nem biztonságosak (22 százalék).

Az autóipar számára fontos piacok közül az Egyesült Államokban egy év alatt 27 százalékkal (47 százalékra) csökkent azoknak az aránya, akiknek kétségeik vannak a megbízhatósággal, Németországban ugyanez az arány 45 százalékra esett vissza a tavalyi 72 százalékról. A japánok viszont aggódnak, a fogyasztók több mint fele továbbra sincs meggyõzve az önvezetõ jármûvek biztonságossága felõl.

A felmérésbõl kiderül, hogy a teszteredmények mellett a márka is sokat számít az embereknek, azaz olyan önvezetõ autóba ülnének be leginkább, amit olyan márka gyárt, amiben már eleve megbíznak. A márka jelentõsége Ázsiában a legnagyobb, Indiában és Kínában a válaszolók több mint kétharmada mondta, hogy a brand kulcsfontosságú számukra.

Az önvezetõ autók legutóbb másfél hete kerültek össztûz alá, ekkor írta meg a Guardian, hogy az Uber önvezetõ autója halálra gázolt egy nõt Arizonában.