Szeretnénk "viselhetõ eszközzel" fizetni
2018.04.04
Több mint 175 millió európai fizetne "viselhetõ eszközzel" a Mastercard friss kutatása szerint, ez pedig az európaiak egynegyede (24%). A magyarok is hajlanak az új fizetési technológiára - írta a bankkalkulátor.hu.

A magyarok körében is megteremtette az egyérintéses kártyák elsöprõ sikere az igényt a viselhetõ fizetési technológiák iránt. A Mastercard friss kutatásából kiderül, hogy az európaiak egynegyede (24%) már szeretne okosórával, karkötõvel, kulcstartóval, vagy egyéb viselhetõ eszközzel fizetni. A magyar megkérdezettek 27 százaléka nyitott az új fizetési technológiára.

A Mastercard és Maestro kártyákkal egyérintéssel végrehajtott fizetések összege az elmúlt évben 145 százalékkal nõtt, és Európában is egyre többen fizetnének viselhetõ eszközök segítségével. A folyamatos bõvülés mellett évrõl évre egyre jobb az innovatív eszközök fogyasztói megítélése. Legnagyobb mértékben a visszaélésektõl való félelem csökkent (-24%). Ennek visszaesése Hollandiában (-41%), Spanyolországban (-33%), és az Egyesült Királyságban (‑31%) volt a legjelentõsebb.

Az ABN AMRO Bank együttmûködésben a Mastercarddal az egyik elsõ európai szolgáltató, amely lehetõvé teszi ügyfelei számára, hogy a folyószámlájukhoz kapcsolt viselhetõ eszközök segítségével a világon bárhol tudjanak fizetni. A kibocsátást megelõzõ teszt során, melyben 500 fõ vesz részt, a felhasználók megtapasztalhatják, hogy milyen egy gyûrû, egy óra, egy karkötõ vagy egy kulcstartó segítségével kiegyenlíteni a számlát.

"Egyérintéses fizetésben Európa a világ élén jár, a technológia elsöprõ sikere pedig megteremti az igényt az egyre kényelmesebb fizetési módok iránt” – mondta Paolo Battiston, a Mastercard digitális fizetésekért és fejlesztésekért felelõs ügyvezetõ alelnöke. „A vásárlók egyérintéses technológiába vetett bizalma nagyobb, mint bármikor ezelõtt” - jelentette ki Battiston. „A fogyasztók már szeretnék megtenni a következõ lépést a viselhetõ eszközök irányába. A holland bankkal folytatott teszt éppen ilyen digitális elõrelépést jelent a felhasználóknak.”

Az egyérintéses elfogadóhelyek száma Európában tavaly 42 százalékkal nõtt, a fizetési mûveletek 38 százaléka pedig ma már ezzel a technológiával történik. Hollandiában a terminálok 80 százaléka alkalmas egyérintéses fizetésre, az ABN AMRO szerint az országban a fizetések több mint fele egyérintéssel történik.

A magyarországi kártyabirtokosok átlagosan 5,9 alkalommal fizetnek egy hónapban bankkártyával, és egy fizetés alkalmával jellemzõen átlagosan 7376 forintot költenek - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank hozzátette: az érintéssel történõ fizetést lehetõvé tevõ kártyákkal azonban az átlagos tranzakciós érték ennél alacsonyabb, 5551 forint. Ennek vélhetõen az az oka, hogy a kisösszegû, eddig jellemzõen készpénzzel történõ fizetéseket felváltotta az ezt a fizetési módot lehetõvé tevõ plasztikok használata.