Pörög a lakásépítési piac
2018.04.04
2017 elsõ kilenc hónapjában csupán 93 ezer adásvétel történt egész Magyarországon, ami a korábbi évben tapasztalt számoktól néhány ezerrel maradt el. Az FHB Bank legfrissebb elemzése alapján, a kínálati oldalon viszont erõs az aktivitás, pörög a lakásépítési piac Magyarországon. 2017-ben több mint 20 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, az elkészült új lakások száma pedig mintegy 43 százalékkal növekedett 2016-hoz képest.

Az összes lakóingatlanra vonatkozó adásvételt összeszámolva, a számok visszaesést mutatnak a vásárlási kedvet illetõen. Ugyanakkor másként változott a vásárlási aktivitás a különbözõ településtípusoknál: Magyarországon 93 ezer adásvételt bonyolítottak le 2017 elsõ kilenc hónapjában, ami néhány ezerrel elmarad a 2016 ugyanezen idõszakától. 

Budapesten 22 700 adásvétel volt a tavalyi évben - az utolsó három hónap nélkül -, ami szintén kevesebb, mint a 2016-os 25-26 ezres nagyságrendek.

A megyeszékhelyeken és egyéb városokban egy kisebb mértékû csökkenés mutatkozott az eladott és megvásárolt lakások számában a tavalyi és az azt megelõzõ évek között.

A községekben viszont növekedett a vásárlási kedv, enyhén nõtt a tranzakciók száma 2017 elsõ három negyedévében, viszonyítva a korábbi év ugyanezen idõszakához.

Az új lakástranzakciók ugyanakkor majd csak az új otthonok tényleges elkészülte után jelennek meg a statisztikákban, így a fenti számok még jócskán módosulhatnak. Ez fõleg a fõvárosban és a nagyobb városoknál okozhatja majd a számok megváltozását, Budapesten ugyanis (és néhány nagyobb városban is) nagyon erõs volt a kereslet az új lakások iránt, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa például 2017 végén 18 ezer lakást listázott, melyekbõl mindössze 7450 volt szabad. Ez körülbelül 60 százalékos foglaltsági arányt jelent, ugyanakkor vannak olyan kerületek, ahol az épülõ lakások 70 százalékát megvásárolták, vagy lefoglalták.