Mexikóváros közeledik a nulladik naphoz, amikor elfogyhat a víz
2024.06.03

Mexikóváros már csak hetekre lehet a nulladik naptól, amikor is a város kifogy a Cutzamala vízrendszer által szolgáltatott vízből. A város víztározói nemrégiben történelmi mélypontra süllyedtek, és a folyamatos szárazság és a hőguta közepette a város június 26-ra elérheti a nulladik napot.

A Cutzamala vízrendszer Mexikóváros vízellátásának mintegy 25%-át biztosítja, míg mintegy 60%-a földalatti víztározókból származik, amelyeket túlságosan kihasználnak, és amelyekkel már a 16. században is voltak problémák - jelentette a CNN.

2024 márciusára a Cutzamala vízrendszer történelmi mélypontra, mintegy 38%-os kapacitásig jutott - számolt be róla az NPR.

2023 októberétől Mexikóváros elkezdte szigorítani a Cutzamala rendszer által szállított víz mennyiségét és csökkenteni az áramlási sebességet. A város emellett felszólította a polgárokat, hogy drasztikusan csökkentsék a vízhasználatot.

Míg azonban a lakossági víztakarékosság segített a hasonló válságok esetén, beleértve a dél-afrikai Fokvárosban 2018-ban bekövetkezett válságot, Mexikóvárosnak is jelentős vízveszteséggel kell szembenéznie az infrastruktúrája miatt.

Amint arról a Fast Company beszámolt, a város vízmennyiségének mintegy 40%-a szivárgás miatt vész el, és további vízveszteséget okoz a lopás, mivel a szervezett bűnözői csoportok ellopják a közüzemi vizet mezőgazdasági felhasználásra, vagy hogy azt túl magas áron adják el a lakosságnak.

Eső nélkül a nulladik nap várhatóan június 26-ra érkezik el - jelentette a Mexico Business News.

„Ez a probléma az elmúlt négy évben súlyosbodott, nem volt eső, és emiatt a gátak vízszintje nagyon alacsony” - mondta Alejandra Margarita Méndez Girón, az Országos Meteorológiai Szolgálat általános koordinátora egy sajtóközleményben. „A régió akár 93 százalékán súlyos vagy közepesen súlyos aszály volt”.

De még az eső ellenére is, a Mexico Business News beszámolt arról, hogy a Nemzeti Vízügyi Bizottság (CONAGUA) 2022-es tanulmánya szerint az ország felszín alatti vizének csak mintegy 42,5%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Továbbá a szakértők attól tartanak, hogy az esőzések hamis reményeket ébresztenek, miközben az infrastruktúra még mindig figyelmet igényel a jövőbeli hiányok megelőzése érdekében.

A tisztviselők megjegyezték, hogy az El Niño éghajlati esemény, a hőhullámok és a csapadék csökkenése mind hozzájárultak a jelenlegi vízhiányhoz, bár egyes politikusok szerint nincs „nulladik nap” előttünk.

Az esős évszak várhatóan júniusban kezdődik. Sok polgár azonban már most is vízhiányról számolt be, és egyes városrészekben már évek óta vízhiány tapasztalható - jelentette a CNN.

„Egyértelműen egyenlőtlen a vízhez való hozzáférés a városban, és ez összefügg az emberek jövedelmével” - mondta a CNN-nek Fabiola Sosa-Rodríguez, a mexikóvárosi Metropolitan Autonóm Egyetem gazdasági növekedés és környezetvédelem témavezetője.