Az Acrisure Re nagyon aktív hurrikánszezont jósol
2024.06.10

Az Acrisure Re jelentése szerint a tengerfelszín hőmérsékletének emelkedése és a gyengébb La Niña időjárási fázis hozzájárul egy nagyon aktív 2024-es hurrikánszezonhoz.

A viszontbiztosító éves, szezon előtti hurrikán-előrejelzése azt is mutatja, hogy a korábbi analóg évek azt jelzik, hogy a kvázi kétéves oszcilláció pozitív anomália felé tendál, és valószínűleg a hurrikánszezon elején negatívból pozitívba fordul át. Azt állítják, hogy a pozitív QBO-értékek a mély trópusokon kialakuló több Zöld-foki szigeteki viharral járhatnak együtt. Továbbá úgy tűnik, hogy az afrikai Száhel-övezetben a körülmények nagyon közel vannak az átlagoshoz, ami lényegében azt jelenti, hogy a por valószínűleg nem játszik jelentős szerepet a hurrikántevékenység elfojtásában.

Simon Hedley, az Acrisure Re vezérigazgatója elmondta: „A tavalyi bizonytalan körülmények után sokkal nagyobb bizonyossággal állíthatjuk, hogy a 2024-es hurrikánszezon nagyon aktív lesz. Szakértő elemző és modellező csapataink elkötelezettek a fejleményekkel való lépéstartás mellett, így biztosítva, hogy brókereink teljes mértékben felkészültek legyenek arra, hogy a legjobb tanácsokat adhassák ügyfeleinknek.”

A 2023-as hurrikánszezonban az Atlanti- és a Csendes-óceánon uralkodó, egymással versengő körülmények miatt jelentős bizonytalanságot tapasztaltak a szezonális előrejelzésekben. Végül 2023-ban a viharok száma a szokásosnál magasabb volt, de a viharok erőssége megközelítette az átlagosat. Ezzel szemben a 2024-es hurrikánszezonra vonatkozó előrejelzések sokkal kisebb bizonytalanságot mutatnak. A kormányzati szervek, egyetemek és magánszervezetek között lényegében egyhangú az egyetértés abban, hogy a körülmények megérettek egy rendkívül aktív szezonra, egyes modellek szerint az aktivitás az átlagosnak akár a duplája is lehet idén.